Bukott elnökök egyeteme

Méltóságteljes visszavonulási lehetőséget kínál a Bostoni Egyetem az elnöki székbe gyökeret eresztett afrikai elnököknek. Lejárt politikusok hosszú sora választja a külföldi egyetemeken való vendégeskedést – sokan közülük a megtisztelő felkérésre hivatkozva nyugodt szívvel hagyhatják maguk mögött az ellenségessé vált hazai környezetet. Eddig a fekete kontinens fél tucat volt államfője vendégeskedett előadóként Bostonban, de az Egyesült Államok a dél-amerikai politikusok által is kedvelt célpont.

Karczag Eszter
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

President in Residence a 2001-ben indult program neve, amelynek előkészítői hangsúlyt helyeztek arra, hogy ne csak a renitens politikusokat, hanem „jófiúkat” is meginvitáljanak maguk közé. Afrikában azonban még a demokratikus vezetőkre is jellemző, hogy évtizedeken át tartják kezükben a hatalmat, ahogy a program kiötlője, Charles Stith is felfedezte Tanzániában amerikai nagykövetként töltött évei alatt. Innen jött az ötlet, hogy „puha landolást” ajánljanak fel azoknak a vezetőknek, akik nem látnak méltó kiutat az elnökségből, és nem akarnak gyengének tűnni egyszerű lemondással. Az előadótermek mindig megtelnek, noha a vitatott kinevezések miatt diáktüntetésekre is volt már példa. Bostonban eddig hét korábbi afrikai államfő találta meg a helyét egy-egy szemeszterre; az „igazi” diktátorok, mint az elefántcsontparti Laurent Gbagbo, azonban visszautasítják a meghívásokat.
Festus Gontebanye Mogae tíz éven keresztül vezette Botswanát, 2007-ben bejelentette lemondását, és 2008-tól kezdve közgazdászdiplomáját és a Nemzetközi Valutaalapnál szerzett tapasztalatait hasznosítva oktatta a diákokat. Őt megelőzően António Manuel Monteiro, a Zöld-foki-szigetek első demokratikusan megválasztott elnöke tartott előadásokat a válságkezelés és a demokratizálódási folyamatok témakörében. A program első ösztöndíjasa pedig valóban jelképezte az eredeti ötlet céljait. Kenneth David Kaunda 1964-től 1991-ig vezette Zambiát, bukása után még tíz éven keresztül harcolt az elnöki székért, majd 2002-ben elfogadta a bostoni invitálást, és végleg letett korábbi ambícióiról.
Az Egyesült Államok egyetemei Latin-Amerika vezetői által is kedvelt „nyugdíjas” célpontok, noha az új tanárok nem mindig részesülnek szívélyes fogadtatásban. Álvaro Uribe volt kolumbiai elnök a washingtoni Georgetown Egyetemen szerepelt vendégelőadóként, aki az egyik hallgató szerint csak tisztára akarta mosni magát. Uribe megérkezésekor mintegy kétszázan tiltakoztak, és petíciót nyújtottak be a nemzetközileg is elismert egyetem vezetőségéhez az emberi jogok folyamatos megsértése miatt, a posztra érdemtelen vendég kirúgását követelve. A Georgetownt választotta 2004-es bukásakor José María Aznar egykori spanyol miniszterelnök is, aki a madridi vonatrobbantás elhibázott kezelése miatt lett kegyvesztett az állampolgárok körében.
Fernando Henrique Cardoso, Brazília korábbi elnöke 2003 óta tanít külföldön, öt éven keresztül a Brown Egyetem nemzetközi tanulmányok tanszékén volt vezető professzor. A szociológus végzettségű Cardoso két kitöltött periódus után, a Lula da Silvával szemben elszenvedett választási vereséget követően tért vissza a tanításhoz. Jean-Bertrand Aristide, Haiti korábbi elnöke 2004 óta a Dél-afrikai Köztársaságban töltötte száműzetését, saját állítása szerint azonban egyetemi meghívásnak tett eleget, mikor feleségével elhagyta Haitit egy felkelés kirobbanása után. Egy hónappal ezelőtt hirtelen feladta egyetemi állását és visszatért Haitira, hogy állampolgárainak segítségére legyen.
Elnökök mellett kormányfők is megfelelő menedéknek vélik a külföldi egyetemeket. Tony Blair volt brit miniszterelnök a világhírű Yale Egyetemen tanított, míg utódja, Gordon Brown a Harvardon és a New York-i Egyetemen is tart előadásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.