Büntetés az MSZP és az LMP képviselőinek

Kövér László nem fogadta el az MSZP és az LMP frakcióvezetőinek indoklását azzal kapcsolatban, hogy képviselőik miért maradtak távol az alkotmányozás parlamenti munkájától. A  házelnök döntésével csökkentette az ellenzéki képviselők fizetését. Az érintett frakciók elfogadták Kövér döntését, de amíg az MSZP politikai bosszút emleget, addig az LMP szerint „fölösleges a cirkusz”.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örülök annak, hogy a szocialisták a hírek szerint legalább jogilag megértik, miért nem jár fizetés annak, aki nem vett részt az alkotmányozás munkájában – mondta Kövér László a Magyar Nemzetnek. Az Országgyűlés elnöke hozzátette, eljön az ideje annak, hogy az MSZP képviselői morálisan is felfogják a problémát. Kövér megerősítette, az LMP frakcióvezetőjének igazolását sem fogadta el arról, hogy a képviselőcsoport tagjai igazoltan maradtak távol az alkotmányozás időszakában a parlamenti szavazásoktól. A Nol.hu tegnap arról írt, hogy csak az MSZP parlamenti frakciójának tagjaitól „vonta meg a fizetést” a házelnök, az LMP-nél pedig nem tudták pontosan megmondani, hogy csökkentek-e a fizetések.

*

A szocialisták közül Ujhelyi Istvánt nem érintette a fizetéscsökkentés, mivel mint az Országgyűlés alelnöke ellátta házvezetési feladatait az alkotmányozásról szóló vitában. Ujhelyi tájékoztatása szerint szolidaritásból befizeti azt az összeget az MSZP-frakció kasszájába, amelyet képviselőtársaitól levontak.
Kövér László arról is beszélt lapunknak, hogy a házszabály rendelkezése szerint ha egy képviselő a szavazások több mint harmadától igazolatlanul távol marad, akkor a hiányzást a frakcióvezető saját hatáskörében ugyan igazolhatja, „de az indoklás elfogadásra vagy elutasítására már az Országgyűlés elnöke jogosult”. – Ebben az esetben pedig úgy gondoltam, hogy a két frakció deklaratívan mondta fel a munkát az alkotmányozás munkájában. Ezért nem is voltam abban a helyzetben, hogy elfogadjam az igazolásokat. Kövér László hozzátette, valójában az szorulna magyarázatra, ha másként döntött volna.
Az MSZP frakciója tudomásul vette a döntést, amely jogszerű, de ilyen kicsinyes politikai bosszúra még a parlament történetében nem volt példa – reagált közleményben Tóbiás József. A frakcióigazgató szerint átlagosan 70-90 ezer forinttal kurtították meg a képviselők tiszteletdíját – írta a Stop.hu. Szanyi Tibor (MSZP) így értékelt: „a parlament elnöke kapja be az ellenzéktől megvont pénzeket, amolyan kisgömböcként”. Hozzátette, a házelnök büntetni kívánja az ellenzéket a politikai magatartása miatt.
Schiffer András az MTI-vel közölte: tisztában voltak azzal, hogy a parlamenti munkától való távolmaradásuk a juttatásuk csökkentésével is járhat. Az LMP frakció-vezetője egyedül azt találta furcsának, hogy az elmúlt három hétben a házvezetés erről a lépésről nem szólt nekik, így az Országgyűlés Hivatalának bérszámfejtésből értesültek a levonásról. – Fölöslegesnek tartom, hogy ebből az esetből ilyen cirkuszt csináljanak – tette hozzá. A fizetéscsökkentésben nem érintett Jobbik jogilag aggályosnak tartja Kövér László döntését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.