Csőd szélén tántorog az IKR?

Dénes Zoltán
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid ideig úgy tűnt, csődvédelmet fog kérni maga ellen az IKR Zrt. A társaság ugyanis június 23-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze, napirendi pontként a gazdasági törvény 245. paragrafusának első és második bekezdését jelölte meg. A hivatkozott jogszabály értelmében az igazgatóság akkor köteles nyolc napon belül – a felügyelőbizottság egyidejű értesítése mellett – a szükséges intézkedések megtétele céljából a közgyűlést összehívni, ha tudomására jut, hogy a részvénytársaság saját tőkéje a veszteség következtében az alaptőke kétharmadára csökkent, a részvénytársaságot fizetésképtelenség fenyegeti, esetleg fizetéseit megszüntette, illetve ha vagyona nem fedezi tartozásait. Ez esetben a részvényeseknek határozniuk kell az alaptőke biztosításáról vagy a cég más társasággá történő átalakulásáról, ezek hiányában pedig megszüntetéséről. Megkeresésünkre Szaxon Attila arról számolt be, hogy ha nem sikerül megegyezni a bankokkal, a társaság alaptőkéje valóban a kritikus szint alá csökkenhet. Röviddel ezt követően már arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a cég négy nagyobb hitelezőbankjából hárommal hitelelengedésről egyezett meg, s már csak egy pénzintézet hozzájárulására van szükség. Mint mondta, ennek megfelelően – mivel úgy tűnik, rendeződni fog a társaság tőkehelyzete – várhatóan a meghirdetett közgyűlést is el fogják napolni.
Mint ismert, Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos éppen a napokban jelentette be, hogy vizsgálatot indított az IKR Zrt. államilag garantált hitelfelvételével kapcsolatban, mivel információi szerint a társaság a fizetésképtelenség határára került. A cég 2009-ben kapott kormányzati hozzájárulással állami készfizető garanciát ötmilliárd forint hitelre. Szaxon Attila elmondta: tárgyal az Agrofert cégcsoporttal, amelynek fő tulajdonosa a cseh olajmágnásként emlegetett Andrej Babis. Az üzletember vállalta: ha kiszervezik a társaság nyereséges részeit, azt megvásárolva, kiváltja az államilag garantált ötmilliárd forintos hitelt. Az IKR Zrt. vezérigazgatója arról is beszámolt: a napokban levélben fordult a vidékfejlesztési miniszterhez, kérve közbenjárását, hogy a cég a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül lehetőleg további 10-15 milliárd forintos hitelhez jusson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.