Dagad a botrány

Jelenleg 36 gyanúsítottja van az adóhivatal egyik legnagyobb korrupciós ügyének. A nyomozó hatóság – több cégvezető, egy-egy adótanácsadó és ügyvéd mellett – tizenhárom volt hivatalnokot gyanúsít vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel. A nyomozók bűnszervezetet is feltártak.

Jakubász Tamás
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfelejtett adó Szabolcsban. Mintegy 280 millió forint adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága egy ingatlanfejlesztő társaságnál. A szóban forgó cég 2009-ben 785 millió forintért értékesített egy budapesti ingatlant, ám az ügyletről áfabevallásában nem emlékezett meg. Az adásvétel időszakára nullás bevallást adott, így kikerülte a mintegy 160 millió forint általános forgalmi adó megfizetését. Társaságiadó-bevallásának benyújtásával pedig már nem is fáradozott, amivel további 116 millió forint közteher bevallásának elmulasztását jegyzőkönyvezték az adóellenőrök. A NAV 90 millió forintnyi bírság és pótlék lerovását is előírta, ezzel együtt 366 millióra rúg a társaság fizetési kötelezettsége. Az ügyben a büntetőeljárás megindult, az ügyvezetőre akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.


Minden idők egyik legnagyobb adóhivatali korrupciós eseteként vonulhat a hazai bűnügyi krónikákba a tavaly kipattant székesfehérvári botrány. Az ügy 2010 nyarán vált közismertté, akkor az adóhivatal hat dolgozója és két vállalkozó ellen indított eljárást a rendőrség. A nyomozó hatóság ugyanis azt feltételezte: a hivatalnokok huzamosabb időn át megszegték kötelezettségüket és jogtalan előny megszerzéséért egyes ügyfeleket kedvezőbb helyzetbe hoztak. A nyomozás előrehaladtával egyre többen kerültek a hatóság látókörébe: februárban már 26 személy ellen folyt az eljárás, és felmerült, hogy a korrupció résztvevői bűnszervezetet alkottak.
Az ügy jelenlegi állásáról a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője tájékoztatta lapunkat. Fazekas Géza elöljáróban közölte, hogy 2011 májusa óta a KNYF a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve folytatja a székesfehérvári eset felderítését. A szóvivő közlése szerint a hatóság eddig 36 személyt gyanúsított meg. Az érintettek vesztegetést, hivatali visszaélést és befolyással üzérkedést követhettek el. A gyanúsítottak közül 13-an korábban – köztisztviselőként – az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságán dolgoztak. Egyesek végrehajtói, mások ügyintézői beosztásban tevékenykedtek, ugyanakkor osztályvezető is gyanúba keveredett. A további huszonhárom gyanúsított között számos olyan cégvezetőt és magánszemélyt találni, akik ellen korábban – valamilyen formában – eljárást indított az adóhivatal. Emellett egy-egy adótanácsadót és ügyvédet is meggyanúsított a hatóság.
A szóvivő csak röviden tájékoztatott a bűncselekményekről. Fazekas Géza tudatta, hogy az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak egy része bűnszervezetet alkotott: több volt adóhivatali dolgozó és számos vállalkozó egymással együttműködött és szervezett jellegű, összehangolt korrupciósorozatot követett el. – A bűnszervezetben ugyanakkor nem vett részt valamennyi gyanúsított – hangsúlyozta a szóvivő. Arról is érdeklődtünk, hogy az ex-APEH-osok mekkora összegű kenőpénzt kaphattak, vagy milyen más jellegű előnyökért szegték meg hivatali kötelességüket, ám Fazekas Géza – a nyomozás érdekeire hivatkozva – kérdésünkre nem válaszolt. Azt azonban elmondta, hogy a 36 gyanúsított közül jelenleg öten vannak előzetes letartóztatásban, míg egy személy óvadék ellenében szabadlábon védekezik. A szóvivő végezetül rögzítette: a nyomozás széles körben zajlik, s elképzelhető, hogy újabb embereket gyanúsít meg a hatóság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.