Döntésre vár a kamara

Ezen a héten sem határoz a kormány a kamarákat szabályozó törvényekről, mert még nem dőlt el, hova tartozzanak az élelmiszer-feldolgozók és -kereskedők. A szakmai szervezetek mihamarabb döntést szeretnének, a kereskedők képviselője viszont nagyobb nyilvánosságot, hogy a vállalkozások ne érezzék nyűgnek a kamarai tagságot.

Hajdú Péter
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint ezen a héten sem kerül a kormány elé a kereskedelmi és iparkamaráról szóló törvény tervezete, mert még nem sikerült egyezségre jutni, hogy az élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások, illetve az élelmiszer-feldolgozók az agrár- vagy a kereskedelmi kamara fennhatósága alá tartozzanak-e. Az eredeti menetrend szerint már májusban az Országgyűlés elé kellett volna kerülnie a tervezetnek, de miután mindkét kamara magának követeli az élelmiszerszektor vállalkozásait, politikai döntésre van szükség. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke többször is sürgette a határozathozatalt, ugyanakkor kijelentette, hogy a vitákat feltétlenül rendezni kell, mert a problémák mélyen gyökereznek.
Bár egyelőre nem sok konkrétum látott napvilágot a kérdésben, Kiss Ervintől, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárától megtudtuk, az általa ismert legutóbbi változat szerint olyan élelmiszer-ipari, illetve -kereskedelmi vállalkozások kerülnek az agrárkamarához, amelyek tevékenységük legalább fele részében az agráriumhoz kötődnek. A törvényjavaslat keretjellegű, ezért nagy szerepe lesz a végrehajtási rendeletnek abban, pontosan hol húzódik majd a besorolást eldöntő határvonal. A másik vitás kérdésben is kompromisszum született, a kamarák vétójogot nem kapnak a kereskedelmi egységek nyitására vonatkozóan, de véleményezési joguk lesz.
– A korábbi elképzelések ismeretében inkább visszatérnénk a kilencvenes évek szabályaihoz, amikor az élelmiszer-feldolgozók maguk dönthettek, melyik kamarához akarnak tartozni, és leginkább az iparkamarát választották – hangsúlyozta Folláth Györgyné, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára. – Ezt a hatást erősíti az irreálisan magasra tervezett agrárkamarai tagdíj, amelynek teljes összege számításaink szerint akár évi négymilliárd forintra is rúghat iparágunkban. A kereskedelmi és iparkamarákról szóló törvényjavaslatban megfogalmazott, egységesen ötezer forintos tagdíj arra alkalmas, hogy regisztrálja a vállalkozásokat, s nem jelent komoly megterhelést.
Nyűgnek tekintik a vállalkozók a kamarai tagságot, ha fogalmuk sincs, mit is jelent az, milyen szolgáltatásra számíthatnak a kamarától – ezt már Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta. – Ezért leginkább a nyilvánosságot hiányolom az eddigi előkészítésből. Az egyeztetések során a szakmai szervezetek még csak-csak láttak törvényváltozatokat, az átlag vállalkozó azonban semmit nem tud róla – mondta. A szakember szerint a kamara jó színtere lehetne a vállalkozók önszabályozó tevékenységének, de komoly szerepet tölthetne be a feketegazdaság elleni harcban is, hiszen minden cégtulajdonos tudja, kik azok, akik feketén dolgoznak a környezetében. Kérdéseinkkel a nemzetgazdasági tárcát is megkerestük, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.