Dörzsölt ügyvéd kerestetik

Kárpáti György
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Connelly bűnügyi regényének adaptációjában egy rafinált ügyvéd emberére akad egy pénzes és eszes bűnöző védelme során. Az igazság ára takaros hollywoodi krimi – meglepetések nélkül.
Michael Connelly olyan bűnügyi történetek szerzője, akinek munkái közhelyesen szólva filmért kiáltanak. Ezért is meglepő, hogy Az igazság ára még csak a második Connelly-filmadaptáció, ráadásul kedvelt detektívje, Harry Bosch még egyetlen történetben sem jelent meg a vásznon. A kanadai regényíró most feldolgozott munkája egy Los Angeles-i ügyvédről szól, aki nem rest jó pénzért olyan bűnözőket védeni, akiknek ártatlansága még a véleményes kategóriát sem üti meg. A törvényesség határán működő praxisába új színt visz egy gazdag hollywoodi szépfiú, akit gyilkossággal vádolnak, és szüleinek szemmel láthatóan semmi sem elég drága, hogy csemetéjük ne végezze a rácsok mögött. Az ügyvédet kizárólag a pénz motiválja, s az ártatlanság számára nem elsődleges szempont az ügyek elvállalása során.
Melyik oldalon állsz? – hangzik el az a kérdés a film felénél, ami természetszerűleg nem maradhat ki egy, az igazság relativitásáról szóló, jóvágású amerikai ügyvédes filmből. A döntést a jó és rossz között, különösen bűnözők védelmekor nehéz meghozni, ráadásul a simlis jogi képviselő képét erősíti a sztereotípia a hazug ügyvédekről. S persze a felmentett bűnözőkkel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket, akik vagyonokat fizettek sztárvédelmükért. Legkésőbb O. J. Simpson hírhedt pere óta tudjuk, hogy bűnügyi perek kimenetele nem azon múlik, hogy valaki bűnös-e vagy ártatlan, hanem hogy milyen jó ügyvédje van – amihez pedig sok pénz szükséges. És épp ettől lehet izgalmas egy tárgyalótermi történet, ahol visszatérően egy helyiségben ülnek a szereplők. Az igazság árában egy dörzsölt ügyvédet egy dörzsölt bűnözővel hoz össze az élet, s kettejük játékában nem is az ártatlanság kérdése lesz a központi motívum, hanem a pszichológiai hadviselés, valamint hogy ki éli túl az együttműködésüket.
Brad Furman filmje két főszereplőjének játékára helyezi a hangsúlyt. Matthew McConaughey játszott már korábban ügyvédet, Ryan Phillippe pedig otthonosan mozog a manipulátor szerepében, ám egyikük sem olyan karizmatikus és tehetséges, hogy igazán emlékezetessé tegye a mozit. A különféle Helyszínelők sorozatokon edzett néző számára sem tartogat meglepetéseket Az igazság ára, amely professzionálisan elkészített darab ugyan, de a bűnügyi mozik sorában csak egy a takaros munkák között. Hiába, az olyan gazdag hagyományok mellett, ahol Billy Wilder A vád tanúja filmjétől Hitchcock-remekeken át Sidney Lumet-mozikig húzható meg a minőségi skála, nehéz nagyot dobni. A pillanatnyi szórakozás igényét viszont annál könnyebb kiszolgálni.
(Az igazság ára. Színes, feliratos amerikai film, 118 perc, 2011. Rendező: Brad Furman. Forgalmazó: Pro Video Film kft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.