Drasztikusan nő a cukorbetegek száma

Kötelezővé tenné a lakosság kockázatalapú diabéteszszűrését a Magyar Diabetes Társaság. Egy három éven át tartó és most lezárult felmérésből ugyanis kiderült: drasztikusan emelkedett hazánkban a cukorbetegek száma. A résztvevők 15 százalékánál kimutatható volt a diabétesz vagy azt megelőző állapot.

Mizsei Bernadett
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régió eddigi legkiterjedtebb kockázatalapú diabéteszszűrésének eredményeit ismertette a napokban a Magyar Diabetes Társaság (MDT). A szűrésben csaknem hétszáz háziorvos irányításával, több mint hetvenezer felnőtt vett részt. Az először Finnországban alkalmazott úgynevezett Findrisk kérdőíves vizsgálat átütő eredményei alapján az MDT is ezt a módszert választotta szűrővizsgálatához. A Findrisk-teszt nem, életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg.
A hazai szűrés adatai megerősítették, hogy határozottan indokolt a felnőtt lakosság rendszeres, kötelező diabéteszszűrésének bevezetése a háziorvosi ellátás részeként. A vizsgálat a résztvevők 15 százalékánál, több mint tízezer embernél mutatott ki korábban nem ismert glukózintoleranciát, vagyis cukorbetegséget vagy azt megelőző állapotot. Az adatok azt igazolják, hogy a felnőtt lakosság körében nagyon nagy arányban számíthatunk diabétesz vagy kórmegelőző állapotainak előfordulására. A szűrővizsgálatok általános tapasztalata szerint a szűrés során „kiemelt”, pozitívnak bizonyult egyének aránya megközelíti a már ismert cukorbetegek arányát.
– Az első, országos kockázatalapú diabéteszszűrés eredményei új megvilágításba helyezik a cukorbetegség népegészségügyi jelentőségét – mondta el Winkler Gábor. Az MDT elnöke szerint a járványként terjedő betegség a lakosság csaknem a negyedét érintheti, és amennyiben ez a tendencia a jövőben is fennáll, 2030-ra megháromszorozódhat ez az arány. – Ezért elengedhetetlen a lakosság célzott szűrése, hogy a betegség időben felismerhető legyen – tette hozzá az elnök. Lapunk kérdésére a professzor elmondta, az egészségügyért felelős államtitkárságot arra kérik, hogy tegyék kötelezővé a szűrést. Mint mondta, a pontos kivitelezésről még a jövőben tárgyalnak. Valószínűleg – hogy ne nőjön többszörösére a várakozási idő – a rendelőkben ülőkkel majd egy tesztet töltetnek ki a nővérek. Amennyiben az eredmény azt mutatja, hogy a páciens cukorbetegségben szenvedhet vagy arra hajlamos, vérvizsgálatra küldik. Winkler Gábor kiemelte, a súlyos egészségügyi kockázatok mellett a betegség időben történő felismerése azért is fontos, mert a cukorbetegség szövődményeinek kezelése jelentős anyagi teherrel is jár.
A konferencián részt vett Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára, aki megerősítette: amennyiben a korai felismerésnek köszönhetően időben elkezdődhet a betegek kezelése, eredményesebben és költséghatékonyabban küzdhető le a diabétesz. Az államtitkár rámutatott, hazánkban vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség, amelyek „előszobája” a diabétesz. Az MDT elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2-es típusú, vagyis a felnőttkori cukorbetegség időben felismerhető, és megelőzhető. Jermendy György szerint elsősorban csökkenteni kell a testsúlyt, át kell térni az egészséges táplálkozásra és a mindennapos mozgásra. Megjegyezte, a társadalom egyre többet költ a cukorbetegek ellátására, ám meglepően nem a gyógyszerekre költünk sokat, hanem a diabétesz miatt kialakult betegségek kezelésére. Míg előbbi a költségeknek csupán hét százalékát, a fekvőbeteg-ellátás finanszírozása több mint hatvan százalékát teszi ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.