Egy lépés a megállapodás felé

Megállapodás egyelőre nem született, de közeledtek az álláspontok a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeiről szóló tárgyalásokon. Orbán Viktor arra kérte a belügyminisztert, hogy lehetőleg a hét végéig zárja le az egyeztetéseket. A szakszervezetek egysége megbomlani látszik.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész nap egyeztetett a kormány a fegyveres és rendvédelmi dolgozók képviselőivel a nyugdíjkedvezményeik átalakításáról, és bár megállapodás nem született, a tárgyaló felek az álláspontok közeledéséről számoltak be a nap végén. Orbán Viktor miniszterelnök reggel kilenckor fogadta a rendvédelmiek sztrájkbizottságát, pontosabban annak hét, hivatásos szakszervezetének vezetőjét. A többiek, így Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára nem kapott meghívást, a tárgyalások alatt a Szima-féle érdekképviselet pár száz fős demonstrációt tartott a Kossuth téren. A meg nem hívottak nevében a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége árulásnak nevezte a helyzetet.
A miniszterelnökkel folytatott egyeztetésen részt vett még Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.
Szijjártó higgadtnak, korrektnek, nyugodtnak és mértéktartónak nevezte a zárt ajtók mögött zajló, többórás tárgyalást. Elmondása szerint itt Orbán Viktor általános tájékoztatást adott arról, hogy az ország megújításának részeként a gazdasági és a nyugdíjrendszer átalakítása milyen módon zajlik. A miniszterelnök felhívta a szakszervezeti képviselők figyelmét arra, hogy még tart a szociális konzultáció, amelynek eredménye, vagyis az emberek véleményének ismerete döntően befolyásolja majd a vonatkozó parlamenti döntéseket.

*

Orbán Viktor ugyanakkor arra kérte a belügyminisztert, hogy folytassa, ám lehetőleg a hét végéig zárja le a tárgyalásokat, ezt követően pedig ismét személyesen fogadja majd az érdekvédőket.
Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának elnöke a találkozó után közölte: azok a már nyugdíjas rendvédelmi dolgozók, akik úgy döntenek, nem térnek vissza a szolgálatba, hanem nyugdíjban maradnak, a 16 százalékos adó bevezetésével ezt megtehetik, ugyanakkor a gyermekek utáni adójóváírás megmarad a számukra, a nyugdíjuk pedig emelkedni fog. Powell kiemelte, a nyugdíjas rendvédelmiek előtt nyitva áll az út, hogy visszatérjenek a hivatásos szolgálatba.
– Közelebb jutottunk ismét egy-egy lépéssel ahhoz, hogy a szakszervezetek tudomásul vegyék azokat az elvárásokat, amelyeket szeretnénk érvényesíteni – fogalmazott Pintér Sándor. – Mi nem húzzuk az időt – mondta a belügyminiszter, utalva arra, hogy már tegnap délutánra az egyeztetések folytatására hívta a szakszervezeti vezetőket. A köztes szünetben Árok Kornél arról tájékoztatta a Parlament előtt demonstrálókat: javasolta Orbán Viktornak, hogy menjen ki a Kossuth térre, és tartson ott egy szociális konzultációt. A rendvédelmiek sztrájkbizottságának vezetője szerint a kormányfő erre azt válaszolta, hogy az ötletet majd elmondja a bohócügyi államtitkárának. Árok egyébként később bejelentette lemondását a sztrájkbizottság elnöki posztjáról.
Délután a belügyminisztériumban folytatódtak az egyeztetések, immár valamennyi szakszervezet részvételével. A tárgyaláson elhangzottakról, a részletekről a felek nem adtak tájékoztatást. Nagy Linda, a tárca szóvivője csak annyit közölt, hogy a találkozó előremutató volt, és közeledtek az álláspontok. Powell Pál pedig úgy fogalmazott, az eléjük tárt kormányzati koncepció egyes pontjai egyelőre elfogadhatatlanok, ám remélik, hogy az egyeztetések végén számukra is „tudomásul vehető” verzió készül. Powell szavaiból mindemellett kitűnt, hogy megbomlani látszik a szakszervezetek egysége, mert míg bizonyos kérdéseket egyes szervezetek elfogadnának, mások azt elutasítják. Néhányan, így a legradikálisabbnak mutatkozó Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete nem is várta meg a tárcánál folytatott egyeztetés végét. Képviselőjük a tárgyalásról távozóban a megbeszélés eredménytelenségéről tájékoztatta a tárca épülete előtt várakozó mintegy száz tűzoltót, akik végül elvonultak a helyszínről.
A felek ma folytatják a tárgyalást a Belügyminisztériumban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.