Életbiztosítás nyolc keréken

A győri Rába gyár technológiai központjában látható május 13-tól a legendás magyar katonai jármű, a Botond. A maga korában európai szinten is egyedülálló, a második világháborús magyar hadsereget kiszolgáló terepjáró rajkocsit Winkler Dezső konstruálta, aki gyermekei szerint nélkülözhetetlen tudásának köszönhette, hogy zsidó vallása ellenére túlélte a vészkorszakot.

Wekerle Szabolcs
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Winklert márciusban mégis elhurcolták, de München előtt több társával együtt megszökött. A családi legendárium szerint ekkor újra a Botond mentette meg az életét: Ausztriában a magyar határ felé vánszorogva megállította egy amerikai tiszt, aki neve hallatán mindjárt tudta, hogy a híres konstruktőrrel van dolga, ezért autót adott neki, azzal jött a határig.


Számos honvédünk köszönhette életét a második világégés véres frontjain, köztük a Don-kanyarban egy fürge, a legzordabb terepen is biztonsággal haladó katonai járműnek. Az ősmagyar nevet viselő gépkocsiból még a háború után is gyártottak néhány példányt, ám az ötvenes években kivonták a hadrendből, és mára csupán egyetlen teljesen ép, működőképes modellje maradt fenn. Ezt csodálhatták meg az érdeklődők márciusban a budapesti Közlekedési Múzeumban, s ez került vissza most „születési helyére”, a győri Rába gyárba.
Hazánk hadvezetése 1938-ban a mennyiségi mellett a haderő minőségi fejlesztését határozta el. Miközben Európa országaiban – így a szomszédos államokban is – a hadseregek gépesítése nagy léptekkel haladt előre, mi ezen a téren lemaradtunk, tudjuk meg a Hadtörténeti Közlemények Dombrády Loránd által jegyzett, Adalékok a Horthy-hadsereg gépesítésének történetéhez című írásából (1971. XIII. évfolyam, 1. szám). Az elhatározás szilárd volt, ám az anyagi lehetőségek korlátozottak: csapataink gépkocsiállományát részben a civil lakosság járműveinek bevonultatásával kívánták erősíteni, de az igazán korszerű, háborús helyzetben is hasznavehető gépkocsipark kialakításához új járművek beszerzése is elengedhetetlenné vált.
Több más lehetőség – külföldi behozatal, illetve licencalapú gyártás – számbavétele mellett adott volt a hazai fejlesztés kiteljesítése is. Ekkor született döntés az úgynevezett Botond-program beindításáról. Az összehasonlító tesztek során kiderült, hogy a Győri Vagon- és Gépgyár ilyen névre keresztelt, Austro–Fiat motorral konstruált, még csak mintadarabként létező terepjáró rajkocsija minden tekintetben felveszi a versenyt a hasonló német és olasz márkájú katonai teherautókkal. Ráadásul később kiderült, hogy jóval olcsóbb, mint amazok: darabja huszonkétezer pengőt kóstált (összehasonlításképp: egy katonatiszt átlagfizetése a negyvenes évek elején ezer-ezeregyszáz pengő volt).
A tizennégy személy szállítására, kis löveg és tábori konyha vontatására tervezett, 6 plusz 2 kerekes, négykerék-hajtású Rába Botond a maga idejében Európa legjobb csapatszállító teherautójának számított, állítja a Totalcar autós szakportál veterán járművekért rajongó újságírója, Csikós Zsolt március 19-én megjelent Autós múltunk jáde-oszlopa című cikkében. Az első, még jobb kormányos szériában 1402 darab készült el, a második, immár bal kormányos szériából azonban – bár a megrendelés 2057 darabról szólt – a gyár bombázása miatt csak 1200-at gyártottak 1942–43-ban.
A harmincas évek európai standardjaihoz képest rendkívüli terepjáró képességgel rendelkező Botond két hátsó tengelye volt hajtott. „Valamenynyi keréknél független, kettős keresztlengőkaros felfüggesztést használtak, de az azonos oldalon lévő futóműcsoportok párban egy-egy himbás szerkezeten még egymáshoz képest is jelentősen el tudtak mozdulni – fejti ki a szakíró. – Az orr-résznél még a lökhárítóra szerelt görgőkkel is segítettek a buckaleküzdő képességen, s hogy földhányáson való átkeléskor a kocsi hasa se akadjon el, a karosszériába beemelt pótkerekeket csapágyazták, így azok el tudtak forogni.” Ha még ez sem lenne elég, a kocsi lökhárítóján elhelyezett csörlőket hátrafelé is el lehetett vezetni, így a Botond előre és hátra is bárhonnan kihúzta magát.
Nem fukarkodnak a dicsérő szavakkal a cikkhez fűzött kommentárok szerzői sem. „Ma is élő kilencvenkét éves nagyapámtól mennyit hallottam erről a járgányról! – írja egyikük. – A háborúban sokat járt ilyen típussal, rádiósként sokszor jutott el vele gyalog is nehezen megközelíthető helyekre. Azt mondta, hogy nem igazán létezett vele leküzdhetetlen akadály.” „Nagyapám is egy ilyenen volt sofőr a második világháborúban, konkrétan egy híradóskocsin – emlékezik egy másik hozzászóló. – Ő is szuperlatívuszokban beszélt róla, egyszer például tengelyig be volt fagyva a sárba Kárpátalján, de onnan is kijött egy hátsó felfüggesztés árán.”
Több ezer Botond ottveszett a Donnál, a maradék nagy részét a német hadvezetés parancsára felgyújtották a visszavonuláskor. Így emlékszik leghíresebb konstrukciója sorsára maga Winkler Dezső az Autó-motor magazin 1983. márciusi számában.
A fenti nyilatkozat idején nyolcvankét éves gépészmérnök fiával és lányával abban a lakásban találkozunk, amelyben édesapjuk élt 1985-ben bekövetkezett haláláig. István és Zsuzsa emlékei hézagosak. Zsidó származású honfitársaink háború utáni generációinak alapélményük, hogy csak hiányos információkkal rendelkeznek szüleik korosztályáról, életükről.
– Szüleink nem szívesen beszéltek erről – mondja Zsuzsa. – A holokauszttúlélők túlnyomó része maga is alig hitte, hogy ez az egész megtörténhetett, ránk, a gyerekeikre pedig nem akartak ilyen terhet zúdítani. Hogyan mondták volna el? Mi nem is kaptunk vallásos nevelést. Apu maga is többször mondta, hogy a holokauszt miatt megingott a hite.
A Győrtől huszonöt kilométerre fekvő Tét községben született Winkler Dezsőt a vészkorszak előtt sem kényeztette az élet. Édesapja mészárosként dolgozott, ám negyvenéves korában meghalt, így feleségére maradt három gyermekének eltartása. Tizenéves korától Dezső nyaranta, a családi költségvetést kiegészítendő, a győri gépgyárban dolgozott. Ekkor született meg benne az elhatározás, hogy mérnök lesz, ám az 1920-ban életbe lépett numerus clausus miatt nem mehetett magyar egyetemre. Végül német nyelven végezte el a brünni (brnói) műszaki egyetemet, ahonnan 1925-ben tért haza.
– Először fizetés nélkül dolgozott a műhelyben – meséli István. – Akkoriban szokás volt, hogy a mérnök előbb egy évet gépnél töltött, csak utána mehetett fel szerkeszteni. Az autóosztályra helyezték.
Itt megtervezte a Rába kistraktort, majd nekilátott a Botond megalkotásának. Néhány év múlva kiderült, hogy a terepjáró lett az életbiztosítása.
– Szerencse volt, hogy szakmailag ilyet tudott alkotni – mondja István. – Ezzel időt nyert, a gyárnak szüksége volt rá. Ha nincs ilyen pozícióban, alighanem a többi győri zsidóval együtt deportálták volna.
Győrből és környékéről 1944 nyarán több mint hatezer zsidót vittek el, akik közül nyolcszázötvenen tértek vissza. Odaveszett a városban élő öt-hat Winkler család (a német Winkel, „sarok” szóból képzett név etimológiája minden bizonnyal a sarki üzletek, kocsmák, szatócsboltok tulajdonosaira, üzemeltetőire vezethető vissza) legtöbb tagja is.
„Pattantyús Ábrahám Imre Győrben a Magyar Vagon- és Gépgyár igazgatója volt, mélyen vallásos ember, és eszerint is próbált élni – olvasható az izraeli nagykövetség magyar Jad Vasem-kitüntetetteket felsoroló listájában. – A gyár a német megszállást követően, 1944 márciusától német katonai vezetés alá került. Pattantyúst mint igazgatót rendszeresen zaklatta a Gestapo, az Albert Speer vezette fegyverkezési minisztérium és a kitelepítési bizottság emberei. Mivel tolmács nélkül tárgyalt velük, sikerült kijátszania egymás ellen a csoportokat. Veszélyes játszma volt. […] Sikerült néhány kiváló munkatársát is megmentenie az Auschwitzba deportálás elől. 1944-ben a győri rakodópályán álló vonatról levett két mérnökcsaládot. Az egyik Winkler Dezső, az autógyár tervezési főmérnöke volt. Feleségét és csecsemő kisfiát is sikerült a vagonból kimentenie. A németekkel folytatott tárgyalások nyomán 1945 februárjáig sikerült vezető állásban megtartania.”
Winklert márciusban mégis elhurcolták, de München előtt több társával együtt megszökött. A családi legendárium szerint ekkor újra a Botond mentette meg az életét: Ausztriában a magyar határ felé vánszorogva megállította egy amerikai tiszt, aki neve hallatán mindjárt tudta, hogy a híres konstruktőrrel van dolga, ezért autót adott neki, azzal jött a határig. (De nem tovább: Zsuzsa úgy emlékszik, a kocsit magyar földre lépve mindjárt el is rekvirálták az oroszok.)
– A családunkból csak apu maradt meg – mondja az asszony. – És édesanyám meg István, őket Sopronban fogadta be egy család, amikor apámékat elvitték a nyilasok. Rajtuk kívül a szűk családból csak anyai nagyanyám élte túl a háborút.
Winkler Dezső hazatérése után részt vett a győri gyár újraindításában, majd Budapestre került, ahol először a Nehézipari Központ Autótervező Irodájának, később pedig a magyar autógyártásban kulcsszerepet játszó Járműfejlesztési Intézetnek lett a vezetője. 1951-ben Kossuth-díjat kapott. Bár 1948-ban belépett a pártba, a politika hidegen hagyta. Főmérnökként mellette dolgozott Bíró Ferencné, Rákosi Mátyás sógornője: leginkább az ő, illetve férje befolyásának volt köszönhető, hogy a vállalatnál a korszellemtől idegen módon bélistásokat és egyéb „jobboldali elhajlókat” is foglalkoztathattak. Winkler 1956-ban is szakmai alapon döntött: a forradalom idején az általa vezetett szervezetnél megalakított munkástanács tagjai közül nem egyet az ő közbenjárására engedtek ki a börtönből, majd alkalmaztak tovább.
A mondabeli Botond vitéz 945-ben és a 950-es években a németeket aprította, 958-ban pedig a Bizánc ellen vonuló magyar sereggel tartott. Benedek Elek meséli, hogy ez a köpcös, tagbaszakadt ember, a legkisebb a magyarok között buzogányával előbb bevágta a vár vaskapuját, majd puszta kézzel ment neki az óriási, fennhéjázó görögnek, akit a császár küldött a magyarokhoz párviadalra. Winkler Dezső a buzogányos harcosról (ez a Botond név jelentése) nevezte el járművét a harmincas években. Amikor már talán sejthette, hogy neki is minden erejére szüksége lesz, ha túl akarja élni a magyar történelem fentinél jóval kevésbé becses időszakát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.