Engedélyezik a válást a máltai házasoknak

Balogh Roland
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igent mondott a máltai szavazók többsége arra, hogy a jövőben a szigetországban engedélyezzék a válást a házaspároknak – jelentette be tegnap Lawrence Gonzi. A máltai kormányfő – aki a szombati referendum előtt személy szerint a válás intézményének bevezetése ellen kampányolt – közölte, hogy tiszteletben tartják a népszavazáson megjelent választók akaratát, és nemsokára a törvényhozás elé terjesztik azt a javaslatot, amelyben engedélyezik a már négy éve külön élő párok hivatalos válásának lehetőségét. Legutóbb 2004-ben Chile engedélyezte ugyanezt az állampolgárainak.
A mélyen katolikus, 306 ezer lakosú Málta Európa utolsó olyan állama, ahol tiltják a házaspárok válását. A házastársak ugyan jelenleg kérhetnek bírósági vagy egyházi igazolást különélésükről, de ez hosszadalmas és szövevényes procedúra, amely akár kilenc évig is elhúzódhat. Többen ezért külföldön bontották fel házasságukat, amelyet később Máltán is elismertethettek. A különélés egyébként eddig is elterjedt volt a szigetországban. Egy felmérés szerint ugyanakkor a máltaiak többsége úgy érzi, válása után nagyon nehezen tudna újraházasodni.
A népszavazás a kormánypártot is megosztotta, hiszen míg Gonzi kormányfő a válás tilalmának megtartása mellett volt, addig az igen kampány mögött is a máltai Nacionalista Párt egyik parlamenti képviselője állt. „A szavazók 72 százalékos támogatása új időszámítás kezdetét jelzi Máltán, ahol ezzel a népszavazással az egyház és az állam végérvényes különválik egymástól” – értékelte a sikeres referendum eredményét Jeffrey Pullicino Orlando honatya.
A várható máltai törvénymódosítással így a Fülöp-szigetek marad a Föld utolsó olyan országa, ahol a hatóságok törvényileg még tiltják a házaspárok válását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.