Fogas kérdések

Vissza kellene hozni a friss édesvízi halat a magyar konyhába, hiszen finom és egészséges. Siófokon biztos forrásból kapható balatoni harcsa, csuka, kárász, ponty, keszeg, Gyenesdiáson pedig a héten nyílt helyi termelőknek teret adó bio- és halpiac.

György Zsombor
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kész a finom friss balatoni hekk! Reggel még a tóban úszott! Évtizedeken át hazudták ezt a Balaton partján az óvatlan turistáknak, akik közül sokan be is dőltek a csalóknak, s elhitték, hogy a tóban él hekk. A többség persze tudta, hogy a tengeri hal helyett jól átsütött, finom balatoni keszeget vagy fogast kellene enni a strandon, de általában hiába kerestük az őshonos édesvízi halakat a büfék kínálatában. Nem volt ez persze mindig így: a XIX. század végén, XX. század elején tündöklő polgári fürdő- és gasztrokultúrában a mostaninál sokkal jelentősebb szerepet töltött be az eredeti balatoni hal.
A hekk ízletes, méltán népszerű étel, csak éppen nem idevaló. A „hekkerek”, vagyis a balatoni büfések számára viszont több szempontból is előnyös, hiszen szálkamentes, viszonylag olcsón, nagy tételben beszerezhető. Húsa pedig jól beszívja az olajat, így a sütés utáni mérlegelésnél többet nyom.
A Balaton északnyugati részén fekvő Gyenesdiáson nem tagadják, a település ismertségét is növelni akarják az autentikus bio- és halpiac létrehozásával. A halas ház most szerdán, a többi üzlet néhány nappal korábban nyitott meg, meséli Gál Lajos polgármester. A standokon helyi és környékbeli árusok kínálják portékáikat, házi szörpök, lekvárok, zöldségek mellett kecskesajt és mangalicatermékek is kaphatók. A piac felügyelője, Polgár Zoltán azt mondja, az árusokkal alapvetően délutáni piacozásra rendezkednek be, aki halon és mangalicakészítményeken kívül mást is akar venni, annak öt óra után érdemes jönnie.
Az önkormányzat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt.-vel fogott össze a halas pult kialakítása érdekében; garantáltan a Balatonból származó nyers és sült halat egyaránt kínálnak. A szemerkélő eső első nap nem kedvezett a halas ház forgalmának, de azért így is jöttek érdeklődők, külföldiek is, elkelt néhány ponty, fogas, keszeg. A nyers halak ára elfogadható, a ponty kilóját ezer, a harcsáét 1650 forintért mérik, a süllő valamivel több, mint kétezerbe kerül. Ha a helyszínen akarunk enni, s sült halat kérünk, már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. A sült kárász kilója 3300, a keszegé 3500, a fogasé közel nyolcezer forint, ennyiért egy jobb étteremben is megkapnánk. Persze egy kiló halat senki sem eszik meg egyszerre, két kisebb sült keszegért és két kárászért ezerötszáz forintot fizetünk, a szomszéd standon a négydecis korsóba mért jófajta vonyarcvashegyi házi sör 370 forint. A hal valóban friss és ízletes, jól beirdalták, a szemünk előtt alaposan átsütik, így csak a gerincét kell kiemelnünk, különben szálkamentes. A piacot persze ne olyannak képzeljük el, mint amilyeneket az Adria partján láthatunk, ide egyelőre nem érkezik mázsaszámra áru a halászhajókról, s nem tolonganak a vevők a kupacokban álló halért. De kezdetnek ez sem rossz. Ahhoz viszont, hogy a piac kinője magát, s az összes jelentősebb balatoni településen meghonosodjon, elsősorban az itt élők és itt nyaralók mentalitásváltására lenne szükség: vissza kellene hozni a friss édesvízi halat a magyar konyhába. Finomítani csak az árakon kellene.
A Balaton környékén mindeddig egyetlen helyen lehetett legális forrásból helyi halat beszerezni, a Balatoni Halászati Zrt. siófoki üzletéből. Feltéve persze, ha nem horgászunk. Korábban a siófoki üzletben is kevés volt a hal, ha délután érkeztünk, gyakran már csak konzervszardíniát és vákuumfóliázott makrélát kaptunk.
A BHN Zrt. nemrégiben Siófok központjában is boltot nyitott, ők üzemeltetik a gyenesdiási halas házat, és újabb piacok megnyitását is tervezik. (A céget a közcélú feladatok ellátására 2009 végén választották le a Balatoni Halászati Zrt.-ről; százmillió forintos jegyzett tőkével és 560 millió forintos vagyonnal alapították meg.)
Puskás Zoltán vezérigazgatóval és Füstös Gábor horgászturisztikai és kereskedelmi vezetővel Siófokon beszélgetünk a balatoni halstratégiáról.
Mint mondják, a Balaton környéki, felbecsülhetetlen eszmei értékű tógazdaságok – a Gyurcsány-korszakban tervezett – értékesítése szerencsére már nincs napirenden. A privatizálás ötlete (amellyel korábban részletesen foglalkoztunk: Haldorádó. Magyar Nemzet Magazin, 2009. július 4.) több halas nagyvállalkozó érdeklődését is felkeltette, elvégre a halászati törvény értelmében legkevesebb évi háromszáz tonna pontyot kell a Balatonba telepíteni, ennek egyik fő forrása pedig a környező halastórendszer. (Háromszáz tonna ponty ára legalább 135 millió forint.)
A két szakember azt mondja, a halpiachálózat szélesítésével egyrészt a halfogyasztás, halkultúra népszerűsítése a céljuk, másrészt az orvhalászat visszaszorítása. Mivel azonban nonprofit, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak alárendelt cégként működnek, az éttermek számára kereskedelmi tevékenységet nem folytathatnak. Így a vendéglátósok – legálisan – akkor kínálhatnak étlapjukon balatoni halat, ha azt a halgazdálkodási zrt. valamelyik üzletében veszik meg. Többségük azonban továbbra is az egyszerűbb és olcsóbb utat választja: rapsicoktól szerzi be a pontyot, süllőt, harcsát, vagy más tavakból, hipermarketekből vásárol. A vendég meg úgysem tudja (vagy legalábbis bizonyítani nem tudja), hogy a hal honnan származik. Puskás Zoltán és Füstös Gábor tájékoztatása szerint évente tíz kilométernél hosszabb orvhalászhálót szednek fel, de szerintük ez csak töredéke lehet annak, amennyit a tolvajok bevetnek. A hal hatalmas üzlet, a sekély vízben könnyen lehálózható, nem kiabál.
A halgazdálkodó vállalat két vezetője szerint a Balatonnal kapcsolatban sok kérdés vár megválaszolásra, nincs pontosan kialakított arculata a térségnek. Egyfelől elvárás, hogy a tó vize kristálytiszta legyen, mindenben megfeleljen a fürdőzőknek. Másrészt a horgászok halat akarnak fogni, a gourmand-ok valódi balatoni halat akarnak főzni, ám a vízminőség folyamatos javulása korántsem kedvez a halbőségnek. (Hiszen a nagyon tiszta vízben kevesebb a tápanyag.) Az orvhalászat virágzik, a vendéglősök ügyeskednek, sokan közülük csak mutatóba vesznek legális forrásból halat, hogy ha kell, tudjanak róla számlát felmutatni.
Emellett – tesszük hozzá – a mai napig eltűrik például Tihany központjában, hogy pocsék minőségű, a sokat szidott bevásárlóközpontokban is csak az alsó polcon kínált vörösborokat áruljanak a turistáknak, köztük a külföldieknek is, elképesztő károkat okozva ezzel a magyar bor renoméjának. Mindezt Európa egyik legjobb bortermő helyén!
A nyolcvanas években még évi több mint kétszáz tonna keszeget halásztak a Balatonból, jelenleg alig negyvenet. Pedig állományuk meghaladja az optimálisat, bőven lehetne többet hálózni a hazai piac számára. Halászatot azonban csak az állományszabályozás és a busák ritkítása érdekében folytathatnak, üzleti céllal nem. A busahálók körülbelül 95 százalékban a vízben nem őshonos, kínai eredetű halat fogják meg, a többi, véletlenül fennakadó ponty, süllő kerülhet csak a piacra. A planktonevő (így horgászcsalira nem kapó), a víztisztaságra jó hatással lévő busákat a hetvenes évektől telepítették a Balatonba, de túlszaporodtak. A legalább ötezer tonnányi állomány gyérítése szükségszerű, hiszen eleszik a táplálékot a többi halivadék elől. Tavasszal a nagy fehér kínai halak fél-egy százaléka természetes okokból elpusztul, a halgazdálkodási zrt. munkatársainak kell eltávolítaniuk a húsz-harminc kilós, a part közelébe sodródó tetemeket. A megsemmisítésért kilónként száz forintot fizet a cég.
A busa neve ma még nem cseng jól a halfogyasztók körében, pedig a híre sokkal rosszabb, mint az íze. Sőt jól elkészítve, például fokhagymásan, egészen remek eledel, fogyasztása ráadásul csökkenti a koleszterinszintet. A nagykereskedelemben százötven forintnál magasabb áron azonban nehezen értékesíthető, halászási költsége viszont ennek az összegnek bő kétszerese. A BHN Zrt. a siófoki, a balatonfüredi, a keszthelyi és a gyenesdiási önkormányzattal összefogva a minap „Egye ki a busát a Balatonból!” jelmondattal kampányt indított a busafogyasztás népszerűsítésére; húsát – önköltségi áron – üzleteikben és a nyári fesztiválokon is kínálják. Köretként olaszrizling és napsütés ajánlott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.