Folytatódnak a boltbezárások

A válság alatt is dinamikusan bővült a hazai plázák területe, de a visszaeső forgalom miatt gondot jelent a helyiségek bérbeadása. A kereskedők díjcsökkentést kérnek, de a bérbeadók a magas költségek miatt inkább más kedvezményeket kínálnának.

Hajdú Péter
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kereskedő már tönkrement, s erre a jövőben is számítani kell. Mindez jól jelzi, hogy jelentős változások indultak meg a kereskedelmi piacon – fejtette ki lapunknak Balatoniné Kiss Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. A válság előtt épített üzlethelyiségek egy részét ha nehezen is, de bérbe tudták adni a beruházók, egy ideje azonban komoly gondot jelent az értékesítés. (A szövetség adatai szerint a fővárosban 2007 és 2010 között százezer, vidéken pedig 130 ezer négyzetméterrel nőtt a bevásárlóközpontok hasznos alapterülete.) A kereskedelmi forgalom drasztikus visszaesése miatt a kereskedők nehezen tudják felszínen tartani magukat, és sok esetben felmondják a szerződéseket. Az építtetők pedig a magas költségek miatt nem tudnak jelentős árengedményt adni bérlőiknek annak ellenére, hogy nagy a nyomás rajtuk. Az energiaköltségek csökkentése (LED világítás, megújuló energiatermelés) sem jelent azonnali megoldást, mert ezek több tíz milliós beruházást igényelnek, csak hosszabb távon jelenthetnek csökkenő költséget. Az új szerződéseknél viszont jellemző, hogy a korábban megszokott 3–5 év helyett féléves próbaidőre egyeznek meg, illetve háromhavi fizetési ütemezés helyett havi díjfizetésre nyílik lehetőség. Azaz egyedi megállapodásokkal tudják segíteni a kereskedők túlélését a bérbeadók addig, amíg az üzletek a növekvő forgalomnak köszönhetően ismét jövedelmet nem termelnek.
– Bár a bevásárlóközpontok kisebb-nagyobb boltjait is igencsak megviselte a válság, talán még mindig kedvezőbb helyzetben vannak, mint az önálló üzletek, ugyanis a forgalom itt nem csökkent olyan mértékben, mint másutt – jellemezte a helyzetet Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy nagyon nagy a nyomás a kereskedők részéről a bérleti díj csökkentésére, mert a tavaly nyárig folyamatosan csökkenő forgalom egyre nehezebb helyzetbe hozta az üzleteket.
Kérdésünkre a szakember elmondta, a jövőben is várhatók csődök a plázák kis- és közepes boltjai esetében, de nem csupán a válság hatásának köszönhetően. Bezárásra sok esetben a nem megfelelő üzletpolitika, illetve a verseny miatt kerül sor, a válság csak ennek hatásait erősítette föl. A tavaly nyár óta tapasztalható hullámzó kereskedelmi forgalom az év második felében nagy valószínűséggel emelkedőbe vált, ami ez nem segíthet azokon, akik tévesen mérték fel erőforrásaikat, s így lassan emelkedő bevételeik nem ellensúlyozzák magas kiadásaikat. Vámos György szerint az szja-változások miatt a lakosságnál maradó pluszpénz, a kafetériarendszer változásai, a kedvező agrárhírek mind abba az irányba mutatnak, hogy a meginduló kilábalás jó eséllyel gyorsabb lesz, mint az elmúlt időszak átlagosan évi 2-3 százalékos visszaesése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.