Gyurcsány felkészült a pártszakadásra

Május 13-án nyilvántartásba vette a Fővárosi Bíróság a Demokrata Pártot, amelynek megalakulását Gyurcsány Ferenc is támogatta. Az új szervezet MSZP-s pártszakadásra vagy a szocialistákkal való egyesülésre is épít. Egy párttag levelében az MSZP-ből való távozásra szólítja Gyurcsányt.

Török László
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejegyzési kérelmük hiányosságai miatt harmadszori nekifutásra, május 13-án vette pártként nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság (FB) a Demokrata Pártot. A döntés ellen 15 napon belül lehetett fellebbezni. A szervezet megalakulásáról Gyurcsány Ferencet tájékoztatták, a politikus támogatta is a kezdeményezést, sőt, arról a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció platform elnöksége is tárgyalt. Az FB-n hozzáférhető iratokból kiderült: a Demokrata Párt legfelsőbb döntéshozó szerve a közgyűlés, amelynek kizárólagos hatáskörébe tartozik az alapszabályuk szerint a szervezet feloszlatása, a „más párttal történő egyesülés, illetve szétválás kimondása”.
A Demokrata Párt február 13-i alakuló közgyűlésén az MSZP-vel való összeolvadásról, illetve az ellenzéki pártból esetlegesen kiváló csoportokkal való együttműködésről is határoztak. Mindkét felvázolt forgatókönyv szerint új párt jön létre, tehát lehetőségként számoltak a pártszakadás mellett az MSZP átnevezésével is, hogy egy egyesülés után Demokrata Párt néven működjenek tovább a szocialisták. Gyurcsány is kommentálta a történetet, azt mondta, lefoglalták a nevet az MSZP számára, amely eldöntheti, fel kívánja-e venni. Az MSZP-ben egyébként többen arra az álláspontra jutottak, hogy titokban Gyurcsányék új pártot szerveznek a szocialistákkal szemben.
A Demokrata Párt bejegyzési papírjai szerint a szervezet célja, hogy keretet nyújtson a demokratikus politikai életben való állampolgári részvételhez, a demokratikus népakarat alakításához és kinyilvánításához. Alakuló ülésükön kimondták, a 12 alapító szükségesnek érzi a magyar politikai életet „színesíteni”. Döntöttek arról is, hogy a párt tagságának évente 500 forint tagdíjat kell fizetnie. A szervezet emellett költségvetési támogatásból, magán- és jogi személyek adományaiból, kamatbevételekből és a párt által alapított cégek adózott nyereségéből kívánja magát fenntartani. A Demokrata Párt elnöke Takács István (ő a KISZ utódszervezetének, a Demisznek a vezetője), az elnökség tagjai Takács Ágnes és Fischer Róbert.
Az új szerveződés hatással volt az MSZP-n belül zajló hatalmi harcokra is. A kezdeményezést a szocialista frakció nagy többsége a párttal szembeni akcióként értékelte, ami miatt Gyurcsány Ferenc nagyon erős bírálatokat kapott.
*
A volt miniszterelnök tevékenysége miatt egyébként huzamosabb ideje kap kritikát a párt elnökségi tagjaitól, erős embereitől és a közéletben nem annyira ismert párttagoktól. Tegnap a Népszabadság számolt be egy belső levélről, amelynek sajtóbeli megjelenését Gyurcsány univerzális kontextusba helyezve így kommentálta: „a szerző ismeretlen, a Népszabadság mégis közli. Ilyen lett a világ.” A szöveget egyébként egy Tóth László nevű szocialista jegyzi, a címe: „Elég volt! Gyurcsány Ferenc távozzon az MSZP-ből!” A szerző szerint a volt miniszterelnök és hívei, például Varju László azt a rendszert támadják az MSZP-ben, amely segített nekik „pozícióból pozícióba felfelé bukni”. Gyurcsányék a napokban közölték, a szocialista küldöttek „rejtett alkukban adják-veszik a szavazatokat”, színfalak mögötti megállapodások döntik el, kiből lesz vezető az MSZP-ben.
Tóth László Gyurcsány átlátható pártgazdálkodást és a tisztségviselők szigorúbb vagyonátvilágítását is célzó pártszavazási indítványa kapcsán kifejti, a szocialista párttagok jelentős része komoly anyagi gondokkal küzd, „nincsenek úszómedencés villáik, nincsenek gyáraik, nagy értékű autóik, csak a baloldaliságuk van, meg a nyomoruk”. – Most már a liberális hátterű Demokratikus Koalíció a pártjukat is akarja. Nem akarnak sok pénzt beletenni, kell az MSZP infrastruktúrája, de a bérből, fizetésből élő koloncokat köszönik, nem kérik!” – olvasható a levélben, amely szerint a pártszavazás csak Gyurcsány sajátos hatalomépítését szolgálja, hiszen amikor ő volt a pártelnök, akkor nem volt fontos az átalakítás. – És azt se feledjük, hogy milyen elegánsan lépett le, és hagyta magára az MSZP-t – jegyzi meg a szerző, aki arra kérte a tagságot: ne vegyenek részt a pártszavazásban, mert a részvétellel azt igazolnák, hogy küldött-társaik korruptak és felkészületlenek voltak. Gyurcsányt pedig arra kérte, nyilatkozzon őszintén arról, „amit a frakcióban már mindenki tud”, hogy ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet. – Ki akart egy őszinte „miniszterelnök-pártelnök-megváltó” képében tetszelegni? – így a kérdés.
Szombaton dönt az MSZP választmánya arról, hogy mely kérdésekben ír ki pártszavazást. Az elnökség a volt miniszterelnök és támogatói által megfogalmazott kérdéseket változatlan formában javasolja felvenni a szavazólapokra. Simon Gábor választmányi elnök is megerősítette, csak a kezdeményezők által megfogalmazott kérdéseket javasolják szavazásra bocsátani. A voksolást júniusban tarthatják meg, és az egy hónap múlva esedékes testületi ülésen várhatóan már be is számolnak az eredményről.
Vitára adhat viszont okot szombaton a volt kormányfő és támogatóinak levele, amely sürgeti: az MSZP még a pártszavazás előtt mutasson fel hiteles tagnyilvántartást. Gyurcsányék ezzel megkérdőjelezték, hogy az MSZP-nek csakugyan több mint 33 ezer tagja van, mint azt a párt két hete tudatta az MTI-vel. Ez azért lényeges, mert a pártszavazás akkor érvényes, ha azon a párttagok több mint fele részt vesz, és akkor eredményes, ha a voksolók több mint fele azonos szavazatot ad le. Érvényes továbbá akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.
Gyurcsányék nyílt levelükben arról is írtak, hogy a jobboldal „dühös a világra”, felelősöket pedig többek között a liberálisokban, a szocialistákban, a cigányokban, a zsidókban és a rokkantnyugdíjasokban talált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.