Gyurcsány Ferenc vereséget szenvedett

Gyurcsány Ferenc ronggyá lett verve az eredeti álláspontjával együtt – így értékelte egy vezető szocialista politikus a hét végi pártkongresszus eredményét, ahol a volt miniszterelnököt és követőit felkérték arra, hogy vonják vissza pártszavazási kezdeményezésüket. A volt miniszterelnök jelezte, innentől kezdve az a feladata, hogy az általa képviselt kisebbségi véleményből többségi véleményt csináljon.

Török László
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszolt az ügyészség. Megérkezett az Országgyűlés mentelmi bizottsága elnökéhez a Gyurcsány Ferenc sukorói szerepvállalására vonatkozó ügyészségi dokumentumcsomag kiegészítése. A vádhatóság még tavasszal fordult a testülethez, kérve a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését; az ügyészség szerint ugyanis felmerült érintettsége a sukorói ingatlanpanama ügyében. A mentelmi bizottság viszont május 17-én úgy döntött, egyelőre nem foglal állást Gyurcsány ügyében, hanem további anyagokat kér a hatóságtól. Ez a paksaméta érkezett meg most a testülethez. Azt azonban, hogy az ügyészségi kiegészítésben mi áll, nem tudni. Kérdeztük ugyan Rubovszky Györgyöt, a bizottság KDNP-s elnökét, de nem árult el semmit a levél tartalmáról. Annyit mondott csupán, hogy az ügyészség kérdéseket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a mentelmi ügyben illetékes testület pontosan mire kíváncsi. Simon Gábor, a bizottság szocialista alelnöke – állítása szerint – lapunktól értesült arról, hogy az ügyészség válasza megérkezett (a Magyar Hírlap erről már szombati kiadásában beszámolt – a szerk.). Így aztán – mint mondta – nincs tudomása a dokumentumban foglaltakról. Hozzátette: a keddi bizottsági ülés napirendjét már elfogadták, így az említett anyag már nem szerepelhet a tárgyalandó ügyek között. Rubovszky viszont arról beszélt lapunknak, hogy a tanácskozáson a tagok dönthetnek arról, hogy milyen módon reagáljanak az ügyészségi levélre; ez azt feltételezi, hogy valamilyen formában mégiscsak foglalkoznak majd a kérdéssel. (B. B.)


A szocialisták hét végi rendkívüli kongresszusa kilencvennégy százalékos többséggel fogadta el, hogy a párt neve marad MSZP, amely vezetőit nem közvetlenül, hanem küldötteken keresztül választja meg, és határozott baloldali politikát kíván képviselni. A testület emellett kétharmados többséggel úgy döntött: felkéri a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platformot (DK), hogy fontolja meg pártszavazási kezdeményezésének visszavonását. Az MSZP legfelső döntéshozó szervének határozata így válaszolt azokra a közelmúltbeli eseményekre, hogy Demokrata Párt néven Gyurcsány Ferenc tudtával új politikai szervezet alakult, amely az MSZP-vel való összeolvadást is célul tűzte ki az ellenzéki párt nevének megszűnésével, hogy a DK közvetlenül választaná a szocialista vezetőket, és hogy ugyanők megnyitnák a pártot a liberálisok és konzervatívok, vagyis az egykori SZDSZ-esek és MDF-esek előtt.
Egy vezető szocialista politikus szerint mindez azt jelenti, hogy a volt miniszterelnök és követői totális vereséget szenvedtek, Gyurcsány Ferenc pedig „ronggyá lett verve az eredeti álláspontjával együtt”. Forrásunk szerint a kongresszus azt mondta ki, hogy az MSZP nem olyan, mint Gyurcsány Ferenc, és ezt most a nyilvánosság számára is egyértelművé tette. A volt kormányfő első nyilatkozataiban arról beszélt, hogy feladata innentől kezdve az, hogy kisebbségi álláspontjának többséget szerezzen. Erre informátorunk közölte: a szocialisták tisztelettel viseltetnek volt vezetőjük és a volt miniszterelnök személye iránt, még akkor is, ha „ápolgatni kell, mint egy beteget”.
Gyurcsány azt mondta, hogy meglepte a pártszavazásra vonatkozó felkérés, mert ezzel szerinte egy előzőleg kötött megállapodást most „valakik nem akarnak betartani”. Jelezte, ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését. Legkésőbb keddre várható döntés a témában. Erre reagált Mesterházy Attila pártelnök is, közölve, nem rúgták fel a megállapodást, a kongresszus az MSZP legfőbb döntéshozó fóruma, mégsem kötelező érvényű határozatot, hanem udvarias kérést intéztek a DK-hoz.
A kongresszusi határozatban felhívják a szocialista párt tagjait, szervezeteit és testületeit, hogy határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik veszélyeztetik az MSZP egységét és választói megítélését, valamint rögzítik, hogy a magánvélemények nyilvánosság előtti megfogalmazását, a nyilvánosságon keresztül megvívott személyes vitákat súlyos etikai vétségnek tekintik.
Személyeskedés a kongresszuson is volt, méghozzá Gyurcsány Ferenc jóvoltából. Az MTI értesülései szerint a volt miniszterelnök kijelentette, bár Szili Katalin távozott, „a szilizmus megmaradt az MSZP-ben”. Gyurcsány beszédében nevesítette Baja Ferencet és Lamperth Mónikát, felidézve, hogy előbbi „szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár” a Gyurcsány-kormányban, az utóbbi pedig „sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter”. Szekeres Imrének azt rótta fel, hogy egy közelmúltbeli cikkében a Gyurcsány-kabinet száz lépés programját nevezte a költségvetési hiányt növelő legnagyobb osztogatásnak, míg Puch Lászlót állítólag azzal vádolta, megpróbált valakit rávenni, hogy „egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon”. Török Zsolt, az MSZP szóvivője megerősítette: Gyurcsány Ferenc több szocialista politikussal szemben kritikát fogalmazott meg és Mesterházy Attilát is bírálta, amiért ledarálta azt a borítékot, amelyben Gyurcsány azok nevét írta le, akik szerinte kiszivárogtatták az őszödi beszédet. Úgy tudjuk, Baja Ferenc javasolta azt is, hogy kötelezzék Gyurcsányt, hozza nyilvánosságra, szerinte kik szivárogtattak Őszödön, ám erre a témára később nem tért vissza a kongresszus.
Baja Ferenc nem kívánta kommentálni a volt kormányfő személyeskedő megjegyzéseit, Puch Lászlót nem értük el, Lamperth Mónika pedig a sonline.hu-nak azt mondta, „a személyeskedés nem segített sem a kisgazdáknak, sem az SZDSZ-nek”. – Ezt a kesztyűt nem veszem fel. Azért az jól esett, hogy a kongresszuson sokan biztosítottak a szolidaritásukról és elítélték a vádaskodást – nyilatkozta Lamperth Mónika.
Mesterházy Attila hivatalos nyilatkozatában azt ecsetelte, hogy az MSZP szombati kongreszszusa azt bizonyította, a szocialistáknak az ország problémái a legfontosabbak, nem saját ügyeik. Így az ott meghozott döntések is arról szólnak, hogy erős baloldali néppártként kell alternatívát kínálniuk az embereknek az „Orbán-rendszerrel” szemben. Az MSZP elnöke hangsúlyozta: annak, aki a közösség része akar maradni, a közös döntéseket be kell tartania.
Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője röviden így reagált a pártkongresszusra: az emberek tavaly lezárták a múltat, az pedig már nem érdekli őket, hogy ennek a múltnak a szereplői hogyan és miről vitatkoznak egymással.

Népszavazás és demonstráció. Népszavazást kezdeményez az MSZP annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú, szerzett jogokat megvonó törvényeket hozni – tájékoztatott Mesterházy Attila a kongresszus kezdetén. Az Országos Választási Bizottságnak ezt a kérdést nyújtják be: „Egyetért-e ön azzal, hogy új jogszabály – az érintettekre nézve pozitív joghatás kivételével – visszamenőlegesen ne legyen alkalmazható?” Indoklásképpen a pártelnök elmondta: a kormánytöbbség az elmúlt évben többször – így például a 98 százalékos különadó elfogadásakor és a korhatár előtti nyugdíjak csökkentését és szociális ellátássá alakítását engedélyező alkotmánymódosításkor – szerzett jogokat korlátozó törvényeket fogadott el, ami súlyosan sérti a jogállamiságot. Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy pártja június 21-én figyelmeztető demonstrációt szervez Miskolcon azért, hogy ismét felhívja a kormány figyelmét a Kelet-Magyarországon élők nehéz helyzetére. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.