Halálozási dátum

K Ö N Y V E S H Á Z

Pethő Tibor
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltozást követő években közel száz – sokszor be nem jegyzett – párt vagy pártszerű képződmény jött létre Magyarországon. Ezek nagy része tiszavirág-életűnek bizonyult – az első szabadon választott parlamentbe csak hat politikai erő került be, ezek neve rögzült aztán a fejekben. Ki emlékszik ma már a Haza Pártra, a Republikánus Nemzeti Pártra vagy akár a Kelet Népe Pártra? A hazai köztudat perifériáján vannak ma már a soha be nem tiltott, de gyakorlatilag nem működő történelmi pártok is, a gyanús módon szétforgácsolt Szociáldemokrata Párt, az egykori Nemzeti Parasztpárt utódszervezete, a Magyar Néppárt, a Független Magyar Demokrata Párt és a Magyar Függetlenségi Párt. A történelmi csoportosulások közül a Független Kisgazdapárt tudott tartósan fennmaradni 2002-ig; s a parlamentben ma is helyet foglaló KDNP jogelődjét a negyvenes években gróf Pálffy József, illetve Barankovits István vezette.
Grandiózus vállalkozás – már csak a jelen metamorfózisait figyelve – az 1846 és 2010 közötti politikai tömörülések csoportosítása, a fontosabb információk közzététele. A Vida István történész szerkesztette pártlexikon ezt a tiszteletre méltó célt nagyjából teljesítette. A munka ugyanakkor több tárgyi tévedést tartalmaz, ezek második kiadás esetén gyorsan javíthatók lennének. Ilyen például az az abszurd állítás, hogy a Horthy-rendszerben a fővárosban működő erősen jobboldali konzervatív Keresztény Községi Párt lapja a baloldali liberális Az Újság, illetve Újság volt.
A korszak kapcsán más következetlenségre is felfigyelhetünk. Egy-egy párt időnként megváltozó neve külön szócikként szerepel, így történik ez az illegális Kommunisták Magyarországi Pártjával is, a B betűnél például megtalálhatjuk a Békepártot. Az egyetlen legális kommunista fedőszerv, a húszas évek második felében Vági István vezetésével működött Magyarországi Szocialista Munkáspárt azonban nem szerepel külön.
Teljes a káosz a szélsőjobboldali vagy jobboldali pártok, szövetségek megszűnését illetően. A cikkek írói és a szerkesztők nem a tényleges viszonyokat veszik figyelembe, hanem az Ideiglenes Nemzeti Kormány 1945. február 26-án hozott tiltó rendelkezését. Így ez szerepel „halálozási dátumként” a Nyilaskeresztes Párt–Hungarista Mozgalomnál, a Magyar Megújulás Pártja (MMP) és a Magyar Élet Pártja (MÉP) esetében is. A szerzők átsiklanak azon a tényen, hogy a Sztójay-kormány utolsó napjaiban, 1944 augusztusában rendeleti úton megszüntették a pártok működését Magyarországon. Az MMP és a MÉP többé nem éledt újjá, a Szálasi-féle hatalomátvétel után pedig egyedül a Nyilaskeresztes Párt működését engedélyezték. A Szálasi-párt a németek kiűzéséig, március végéig, április elejéig Nyugat-Magyarországon továbbra is működött, rájuk már csak ezért sem alkalmazható a február 26-i időpont. (A szélsőjobboldali képviselőket tömörítő, 1944-ben alakult Törvényhozók Nemzeti Szövetségét ugyanakkor az Ideiglenes Nemzeti Kormány pro forma nem oszlatta fel. A szövetség esetében így – jóval reálisabban – az utolsó ülésezés időpontja jelzi a megszűnést a lexikonban.)
A háború utáni koalíciós idők némely szócikke politikailag kifejezetten egyoldalú, mintha az előző rendszerbeli A magyar népi demokrácia története című kötet szellemét venné át egy-két cikkíró. Különösen érződik ez a kommunisták vezette Baloldali Blokk esetében, ami nem csoda: a források és a szakirodalom között csak előző rendszerbeli munka szerepel, a források közül a legfrissebb pedig 1977-es keltezésű!
Nem tudja véka alá rejteni politikai elfogultságát az utolsó – a rendszerváltozás utáni időkre vonatkozó – fejezet előszavát író, az MSZP holdudvarához tartozó Ripp Zoltán sem. Ez kétségtelenül nehéz feladat, tekintve, hogy a záró rész szinte napjainkig nyúlik. Sajnálatos tény, a munka hitelessége csorbulhat ezzel.
(A magyarországi politikai pártok lexikona, 1846–2010. Szerk.: Vida István. Gondolat Kiadó, Budapest, 2011. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.