Hat szűk esztendő

Munkatársunktól
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosította év eleji prognózisát az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az utóbbi hónapok piaci folyamatainak következményeként. Korábban úgy gondolták, hogy az országos építésszerelési tevékenység visszaesése az előző évhez képest nulla és kettő százalék között várható, új prognózisukban viszont már úgy látják, hogy hét és tíz százalék közötti szűkülés a reális. A szövetség tegnapi sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy mindezt az ágazat meglévő szerződésállományának nem várt mértékű zsugorodása támasztja alá, ugyanis az év első öt hónapjában a szerződések száma 22 százalékkal múlja alul a tavalyit. Olyan mértékű pozitív előremozdulás ráadásul egyetlen megrendelői területen nem látszik, ami e tendenciát megfordítaná. A szakszövetség szerint a kereslet drasztikus csökkenésének várható velejárója az ágazat jövő év végéig tartó, hat szűk esztendeje lesz. Mindezt az teszi különösen súlyossá, hogy a hazai építőipari termelés zuhanása az unió piacán is a legnagyobb. A KSH adatait áttekintve látható, hogy az uniós országok építőipari termelési indexei nagy szóródást mutatnak. A 2005. évet bázisul véve Németország 130, Lengyelország 174, Románia 138, Szlovákia 111, Csehország 100, Franciaország 96, Szlovénia 85, Portugália 71, hazánk pedig 65 százalékon állt az idén márciusban. Mindez jelzi, hogy több ország túl van az építéspiaci recesszió mélypontján, ugyanakkor miközben a belga, a német és a francia piac az idén január óta már élénkülést mutat, s az olasz, az osztrák, a portugál és a szlovák piac csökkenése megállt, addig a szlovén, a román és a magyar építési piac tovább zsugorodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.