Határozottabb lehet a jogi képviselet

Hírösszefoglaló
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnövekedett hatáskörénél fogva az egységes ombudsmani intézmény határozottabban képviselheti majd az állampolgárok jogait és érdekeit mind nemzeti, mind nemzetközi szinten, véli Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szerinte korábban „rosszul másolták le” a svéd modellt, Magyarországon kezdettől fogva széttagolt volt a biztosi rendszer, ahol a négy ombudsmant – általános, kisebbségi, jövő nemzedékek, adatvédelmi – mindössze „egy közös hivatalba ültették”. Ebből – folytatta – az következett, hogy mindenki versenyzett az erőforrásokért, a média figyelméért, ez pedig nem minden esetben produktív az emberi jogok szempontjából. Úgy véli, az új törvény elfogadásával formálisan megvalósul az évek óta hangoztatott javaslata, az egységes ombudsmani intézmény.
Lányi András, az Élőlánc egyik vezetője úgy látja: aggasztó, hogy a jogszabálytervezet több pontban ütközik az alaptörvénnyel, mivel a jövő nemzedékek védelmének ellátása helyett csak annak figyelemmel kísérését szabja meg a helyettes feladatául, továbbá a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelenleg meglévő speciális jogi eszközeiből semmit nem tartana meg.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium múlt héten terjesztette be az Országgyűlés elé az egységessé váló biztosi rendszer létrehozásáról, valamint az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felállításáról szóló kétharmados törvények javaslatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.