Hatósági futóverseny ólomcipőben

Bár az engedély nélkül tevékenykedő utazási irodák és idegenvezetők, valamint a fiatalkorúakat alkohollal és cigarettával kiszolgáló vendéglátó- és szórakozóhelyek ellenőrzése igencsak fontos lenne, ezek elvégzésének sokszor a nem megfelelő jogszabályok szabnak gátat.

Szabó Emese
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete utazásszervezők tevékenysége miatt már több mint száz bejelentést tettünk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál – mondja Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy száz bejelentésükből jó, ha öt esetben sikerült a hatóságnak szabálysértést megállapítania. – Ez azért van így, mert a hatóságnak nincs nyomozati jogköre. Azt is érzékeljük, hogy sokszor a hozzáállással és a felkészültséggel is probléma van: előfordul például, hogy a hatóságok kizárólag a jogosan dolgozó, regisztrált irodákat ellenőrzik. Hátrányosnak tartjuk azt is, hogy jogosulatlan utazásszervezés csak szabálysértésnek minősül, és maximum százezer forinttal bírságolható, miközben ha regisztráltan dolgozó irodák hibáznak, azok akár egymillió forintos bírságot is kaphatnak egészen kis vétségekért.
Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke arról is beszámolt lapunknak, hogy sok olyan „utazásszervező” cég is tevékenykedik hazánkban, amely hivatalosan nem e tevékenységgel foglalkozik. – Nemrég jutott a tudomásunkra, hogy egy koreai turistabuszt úgy működtetnek, hogy az azt üzemeltető cég vallási csoportnak adja ki magát. Emiatt a hatóságnál bejelentést is tettünk, de azt a választ kaptuk, hogy mivel a társaság honlapja koreai nyelven jelenik meg, a vizsgálatot nem lehet lefolytatni, mivel a hivatal munkatársai nem beszélik a nyelvet. Márpedig az ilyen típusú irodák ellenőrzése fontos lenne, hiszen a koreai és kínai turisták már most is szép számban érkeznek hozzánk, kollégáink pedig napi szinten panaszkodnak, mert a velük foglalkozó cég szinte biztos, hogy jogosulatlanul tevékenykedik.
Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az ellenőrzésekkel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy mivel a hatóság hatásköre elég csekély, sokszor csak más társhatóságok bevonásával tudnak eredményesen dolgozni. – Gond az is, hogy az utazásszervezés jogszabályi fogalma nem elég konkrét. Aki például csak buszutaztatást szervez, az még nem végez utazásszervezést – ez esetben mi nem tudunk eljárni, csak akkor, ha konkrét utazási csomagról van szó. Probléma az is, hogy ha egy utazási ajánlat reklámjában csak egy telefonszámunk van elérhetőségként feltüntetve. Ha ez a szám „eltűnik”, a vizsgálatot már nem tudjuk elvégezni, hiszen nincs nyomozati jogkörünk. Az ilyen jellegű problémákat valóban csak jogszabály-módosítással lehetne megszüntetni. Ugyanez vonatkozik azon ellenőrzésekre, amelyek például azt vizsgálják, hogy a vendéglátóhelyek a fiatalkorúakat kiszolgálják-e alkohollal és cigarettával. Az ilyen vizsgálatokat este tíz után már csak korlátozottan, rajtaütésessel tudjuk elvégezni, ugyanis fiatalkorú próbavásárlóink munkajogi előírások miatt este tíz után már nem dolgozhatnak. A gyakorlat ilyenkor emiatt az, hogy ellenőreink civil ruhás rendőrök segítségével igazoltattatják a fiatalkorúnak tűnő italvásárlókat, és ha gyanújuk beigazolódik, megindítják az eljárást. Ám ez a gyakorlat kevésbé hatékony, mint a próbavásárlás.

A gyanús hirdetések kilenc százaléka valóban jogsértő. Az utazásszervezéssel kapcsolatos legutóbbi vizsgálatot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal március végétől április végéig közösen végezte. A fogyasztóvédelem megkapta a nyilvántartásból törölt utazási vállalkozások listáját, és a helyszínen ellenőrizte, hogy azok tevékenységüket ténylegesen befejezték-e. Az ellenőrök hatvanhét üzlethelyiséget kerestek fel, és minden esetben megállapították, hogy az irodákban már nem folyik munka. A hatóság emellett a médiumokban, internetes oldalakon közzétett utazási hirdetéseket is vizsgálta. A felügyelők harmincnégy gyanús, azaz elérhetőségként csak telefonszámot vagy e-mail címet tartalmazó reklámnak néztek utána, és három esetben megállapították, hogy az iroda valóban jogosulatlanul végez utazásszervezést. A bejelentések vizsgálatakor tizennégy bejelentés alapján vizsgálódtak, és három esetben állapítottak meg jogsértést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.