Helytállt Magyarország

2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós visszajelzések alapján elmondható, hogy Magyarország európai uniós elnöksége külpolitikai szempontból nagyon sikeres volt – mondta tegnap a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet kül- és biztonságpolitikai nagykövete. Grúber Károly emlékeztetett azokra a nehéz helyzetekre, amelyekre elnökségünknek reagálnia kellett: ilyen volt a japán katasztrófa vagy az észak-afrikai események. Ismeretes, a harcok közepette a líbiai magyar nagykövetség számos más európai ország képviseletét látja el a mai napig, február végén pedig magyar akciónak köszönhetően menekítették ki Líbiából tíz európai nemzet polgárait. Az EU-diplomaták és a tagállami nagykövetek teljesen elfogadták a magyar elnökséget, számon tartották, együttműködtek vele, és tanácsokat kértek tőle – mondta Grúber Károly. Magyarország a világpolitika színpadán annak köszönhetően is vezető szerepbe került, hogy az EU külügyi főképviselője, Catherine Ashton nem tudott eleget tenni minden fontos meghívásnak, ilyenkor Martonyi János külügyminiszter helyettesítette őt.
– Szakmailag Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy segítse a horvát csatlakozás és a schengeni övezet bővítésének ügyét – közölte Grúber Károly, aki szerint bizonyos tagállamok lassítani akarják a folyamatot. Az elhalasztott keleti partnerségi csúccsal kapcsolatban megjegyezte, több oknál fogva nem baj, hogy nem került sor Budapesten a májusi találkozóra. Egyrészt az „arab tavasz” teljes mértékben az EU déli szomszédságára irányította a figyelmet, másrészt meghatározó állam- és kormányfők a G8- és G20-találkozó miatt nem tudtak volna Budapestre utazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.