Holland akadály az unióban

Hollandia miatt késik a magyar uniós elnökség egyik fő célkitűzésének számító schengeni bővítés. Hága a tervek szerint csak jövőre dönt Románia és Bulgária csatlakozásáról.

Munkatársunktól
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ban Ki Munt támogatják. Az Európai Unió (EU) támogatja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár újraválasztását – közölte Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Az EU álláspontjának ismertetése előtt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vétójoggal rendelkező öt tagállama közül négy – az Egyesült Államok, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia – már támogatásáról biztosította Ban újraválasztását. A világszervezet főtitkárát hivatalosan a 192 tagországot számláló ENSZ-közgyűlés választja meg a BT javaslatára. A gyakorlatban a BT öt állandó tagja dönti el, ki tölti be a tisztséget. (MTI)


Az uniós országok belügyminiszterei egyetértésre jutottak abban, hogy technikai értelemben mind Románia, mind pedig Bulgária felkészült a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez való csatlakozásra – közölte tegnap Polner Gergely, a magyar EU-elnökség szóvivője. Luxembourgi tanácskozásukon a belügyminiszterek egyelőre nem döntöttek a két uniós tagország Schengen-csatlakozásának időpontjáról. Abban maradtak, hogy szeptemberben visszatérnek a témára – tette hozzá.
Pintér Sándor belügyminiszter a tanácskozás előtt az MTI-nek elmondta, azt reméli, hogy a magyart követő lengyel EU-elnökség alatt megvalósulhat Bulgária és Románia csatlakozása a belső határellenőrzéstől mentes rendszerhez. A tagországok belügyminiszterei úgy ültek le tárgyalni, hogy a 27 tagállam közül már 26 egyetértett azzal a magyar elnökségi szövegtervezettel, amely megnyitja az utat Románia és Bulgária mielőbbi csatlakozása előtt. Az egyetlen ország, amely csak ezen a napon állt el kifogásaitól, Hollandia volt.
Gerd Leers holland bevándorlási miniszter viszont azt mondta Luxembourgba érkezve, hogy Hága csak jövőre dönt a két ország Schengen-csatlakozási kérelméről, és akkor is kétéves „próbaidőt” kötne ki. A Schengen-csatlakozás uniós jóváhagyásához az összes tagállam egyetértésére van szükség. Hollandia egyébként évek óta igyekszik meggátolni minden olyan lépést, amely a kelet-európai államok uniós integrálódását segíti. A holland parlament legutóbb – a tervekkel ellentétben – nem fogadta el azt a javaslatot, hogy kezdődjön meg Szerbia stabilizációs és csatlakozási szerződésének ratifikálása. A hágai indoklás szerint a törvényhozás Serge Brammertz hivatalos jelentésére vár. A főügyész Ratko Mladics elfogása előtt megírt elmarasztaló jelentését szóban korrigálta június 6-i felszólalásában, amikor is egyértelműen pozitívnak minősítette Szerbia együttműködését a törvényszékkel. A holland parlament ennek ellenére az írásos jelentésre vár. Borisz Tadics szerb elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy Hága – akárcsak az unió azon országai, amelyek ezt még nem tették meg – hamarosan ratifikálni fogja Szerbia stabilizációs és csatlakozási szerződését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.