Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 28.
Jezsuita szabadegyetem. Az idei utolsó előadást Szabó László egyetemi tanár, professor emeritus tartja Az élővilág elleni ártások címmel. Előtte 18 órakor szentmisét mondanak.
Helyszín: belvárosi templom (1056 Budapest, Március 15. tér).
Időpont: 19 óra

Május 30.
Egymásért önként. Az önkéntes segítő programhoz kapcsolódó kerekasztalt tartanak a várpalotai evangélikus közösség szervezésében.
Helyszín: evangélikus közösségi terem (Várpalota, Thury György tér 1.).
Időpont: 10 óra

Albánia. Rozvány György újságíró a délkelet-európai országban tett utazásáról tartja diaporámás előadásának első részét. A belépti díj klubtagoknak (Utazók Klubja) 100 forint, vendégeknek 200 forint.
Helyszín: Pécsi Ifjúsági Ház (Pécs, Nagy Lajos király útja 1.).
Időpont: 17 óra

Legendás vadvirágaink. A Magosfa Alapítvány szervezte Vackor-Váckör környezeti nevelési klub találkozóján Malatinszky Ákos, a Szent István Egyetem docense tart előadást a védett hazai vadvirágokról.
Helyszín: Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Szent Ambrus-terem (Vác, Konstantin tér 1–5.).
Időpont: 17 óra

Május 31.
Történelmi előadás-sorozat. Tóth József történész ezúttal a kiegyezésről beszél sorozatában.
Helyszín: Óbudai Kulturális Központ (1032 Budapest, San Marco utca 81.).
Időpont: 15 óra

Tüskés Tibor emlékezete. Az íróról emlékeznek meg Pécsett.
Helyszín: Civil Közösségek Háza (Pécs, Szent István tér 17.).
Időpont: 17 óra

A barokk és a magyar költészet. Rászlai Tibor eszmetörténész tart előadást Az utolsó teleologikus világkép, a barokk a magyar költészetben címmel. Közreműködik a Sigmond Balassa vezette Albinoni együttes Esterházy Pál Harmonia caelestisének előadásával.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Házasság és család. A Szent István Társulat társulati estjén Rózsa Huba teológus, egyetemi tanár tart előadást Házasság és család a Bibliában címmel.
Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszterme (1088 Budapest, Szentkirályi utca 28. II. emelet).
Időpont: 18 óra

Vallás és politika a XXI. században. A témáról a „Mélypont” esték a Borostyán birtokon című sorozat találkozóján ezúttal Máté Tóth András vallástörténész és Szalay István matematikus beszélget.
Helyszín: Borostyán birtok (Szeged-Gyálarét, Zágon utca 66.).
Időpont: 18 óra

A globalizáció hatása Kínára: haladás vagy hanyatlás? Hosszú Hortenzia, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia vendégkutatójának előadása.
Helyszín: ELTE BTK, Kodály-terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/f, magasföldszint).
Időpont: 18 óra

A posztnagybányai művészet. Ludmann Mihály művészettörténész diavetítéssel illusztrált sorozatának találkozóján a posztnagybányai művészetbe vezeti be az érdeklődőket. A jegyár 600 forint.
Helyszín: Klebelsberg Kunó Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18.30

Június 1.
Magyar tragédia, 1944–1947. Megjelent a Terror Háza Múzeum kiállítássorozatát összegző album. Az újdonságot Szőcs Géza államtitkár mutatja be, házigazda Schmidt Mária főigazgató.
Helyszín: Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.).
Időpont: 15 óra

A legbátrabb város. 1919 elején a balassagyarmatiak kiűzték városukból a cseh helyőrséget, ezt eleveníti fel Matúz Gábor újságíró-rendező dokumentumfilmje. Balassagyarmat a Magyar Országgyűléstől a Civitas Fortissima (Legbátrabb Város) címet kapta. A filmet most Győrben vetítik.
Helyszín: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár klubja (Győr, Herman Ottó utca 22.).
Időpont: 17 óra

Lantos Ferenc művészete. Lantos Ferenc festészete és művészi, tanári tevékenysége a XX. századi magyar művészet természetelvű, absztrakt és konstruktív hagyományának továbbvivője és megújítója. A művészszel Keserű Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész beszélget.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

Június 2.
„Versében él…” A Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, valamint a Miskolci Városi Könyvtár és Információs Központ rendezésében köszöntik Mózes Hubát határon inneni és határon túli kollégái, barátai és tanítványai. A kisebbségi lét szorításában kibontakozó erdélyi magyar irodalom, az irodalmi-művelődési kapcsolatok, valamint a kötött versformák kutatója és egyetemi oktatója 70. születésnapját tanulmánykötettel ünnepelik, amelynek címe egyszerre idézi a Széchenyinek tulajdonított „nyelvében él a nemzet” szólásunkat, tartalma pedig az ünnepelt tanulmányait, könyveit.
Helyszín: Szabó Lőrinc Könyvtár előadóterme (Miskolc, Mindszent tér 2.).
Időpont: 14 óra
Munkavállalás Németországban. A Kovács Imre Társaság találkozóján Csányi Judit Határok nélküli munkavállalás német nyelvterületen címmel tart előadást.
Helyszín: Magyarok Világszövetsége, II. emelet 219-es szoba (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 17 óra

Wass Albert igazságai és titkai. A témáról Takaró Mihály irodalomtörténész tart előadást.
Helyszín: Balaton Színház, Simándy-terem (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 18 óra

Június 3.
A haditérképészet múltja. A kérdésről Klinghammer István akadémikus beszél, majd bemutatja Pálffy Géza A haditérképészet kezdetei a Habsburg-monarchiában – Az Angielini várépítész-família rendszeres térképészeti tevékenysége a horvát–szlavón és a magyarországi határvidéken az 1560–1570-es években című, új német és magyar nyelvű, bécsi, karlsruhei és drezdai gyűjteményekből származó térképekkel és váralaprajzokkal illusztrált kötetét.
Helyszín: Magyar Országos Levéltár (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.).
Időpont: 11 óra

Emlékezés egy tábornokra. A szarvasi születésű Lengyel Béla altábornagy 1944. szeptember 22. és 1944. december 1. között a magyar királyi VIII. honvédhadtest parancsnoka volt, 1948-ban Ausztriába távozott és a magyar emigráció egyik elismert vezetője lett. Emlékiratai: Európa forgószélben. Visszaemlékezések. Tapasztalatok és benyomások egy katona életéből című memoárja most jelenik meg a Digitális Kalamáris kiadásában. A kötetet Takács Miklós és Molitorisz Pál történész mutatja be.
Helyszín: Tessedik Sámuel Múzeum nagyterme (Szarvas, Vajda Péter utca 1.).
Időpont: 15 óra

A reformáció hatása Európa zenéjére. Sorozatának következő előadását tartja a kérdésről Draskóczy László zeneszerző.
Helyszín: pasaréti református templom (1026 Budapest, Torockó tér 1.).
Időpont: 18 óra

Június 4.
Csodálatos népzene. Folytatódik a magyar népzene rendszeréről, kutatásáról és szépségéről szóló, filmekkel, muzsikával, kiállítással illusztrált szabadegyetem. Előadó: Fehér Anikó népzenekutató, karnagy. A részletek a Feheraniko.hu internetes oldalon olvashatók.
Helyszín: Csillaghegy, a templom bal oldalán lévő épületben (1039 Budapest, Lehel utca 14.).
Időpont: 18 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.