Képíró-per: romokban a vád

Munkatársunktól
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zinner Tibor aggályosnak nevezte a Képíró Sándor ügyében 1944-ben hozott vezérkari bírósági ítéletet tegnap. A történész szakértőt a volt csendőrtiszt ellen háborús bűntett miatt folyó büntetőperben hallgatták meg a Fővárosi Bíróságon. Az 1944-es ítélet hűtlenség miatt tíz év fegyházra ítélte Képírót, de az ítéletet később Horthy Miklós kormányzó megsemmisítette. Ennek ellenére ez képezi a jelenlegi vádirat egyik pillérét.
Zinner Tibor kitért a Nagy János honvéd főhadnagy által 1948-ban, az ÁVH-n tett vallomásra, amely szerint Képíró adott volna utasítást harminc civil elszállítására és kivégzésére. (Ez a vádirat másik pillére.) A történész szakértő szerint az 1948-as szegedi népbírósági tanács törvénytelenül alakult meg, és ez jogállami ismérvek szerint semmisségi okot jelent – így az ügyben született ítélet is hatálytalan, semmis. Kiemelte: Nagy János kényszer alatt tett vallomást, hiszen „miért vallott volna saját maga és más ellen”.
A másik meghallgatott történész szakértő, Szakály Sándor is úgy vélte, 1948-ban törvénytelenül állították fel a bírósági tanácsot. Rámutatott: akkoriban testi-lelki kényszerrel születtek vallomások. (Ismert, éppen emiatt kérte korábban a védelem Nagy vallomásának a kirekesztését.) Szakály hangsúlyozta: az egyik tárgyalási jegyzőkönyv szerint Képíró Sándor körzetében nem volt fegyverhasználat, és ilyennél maga a vádlott nem volt jelen. Közölte: nem támasztja alá semmi, hogy a volt csendőr százados fegyverhasználatra adott volna parancsot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.