Késleltetett hatás

Felébresztette az orosz segélynyújtás a Nemzetközi Valutaalapot. Miután a Moszkva által uralt Eurázsiai Gazdasági Közösség a minap úgy döntött, hogy 3 milliárd dollár hitelt nyújt segélyalapjából a globális válság késleltetett hatásaként pénzügyi csőd szélén tántorgó Belarusznak, már az IMF küldöttsége is Minszkben tárgyal egy 8 milliárd dolláros kölcsönről. Úgy tűnik, Alekszandr Lukasenko a szankciók ellenére is számíthat arra, hogy a Nyugat nem hagyja teljesen Moszkva karjába dőlni Belaruszt.

Stier Gábor
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrohanták a boltokat a beloruszok. Mint a nemzeti valuta devalválódásakor általában mindenhol, itt is vásárolnak mindent, csakhogy megőrizzék megtakarításaik értékét. Veszik a cukrot, a lisztet, de a vécépapírt és a televíziót is. S természetesen az üzemanyagot, amelynek vásárlását a hatóságok a személyautók esetében 25, a tehergépkocsiknál 100 literben maximálta. A kereslet ugyanis az elmúlt hónaphoz képest két és félszeresére nőtt. Különösen sokan rohanták meg a benzinkutakat május 24. előtt, amikor is a benzin ára 20 százalékkal emelkedett. A 95-ös oktánszámú benzin ára (nagyjából 160 forint) ugyan a 60 ezer forintnyi átlagbérhez képest sem kibírhatatlan, ám a beloruszok további áremelkedést várnak. A válság oka a kínzó valutahiány, így a váltók előtt is sorok kígyóznak.
A helyi rubel már néhány hónapja gyengélkedett, időnként legalább négy váltási kurzus is létezett, amíg a hitelnyújtás előfeltételeként a kormány 56 százalékos leértékelés mellett döntött. Ez természetesen meglökte az árakat, s tovább generálta a felvásárlást. Kiutat a szorult helyzetből csak a gyors külföldi hitel jelenthetett, amelyet a választások után szankciókat bevezető nyugattól Lukasenko nem remélhetett. Maradt Oroszország, amellyel előbb egy 6 milliárdos tételről volt szó, amelyből végül 3 milliárd lett, s nem is közvetlenül Moszkva, hanem a befolyása alatt álló Eurázsiai Gazdasági Közösség nyújtja. Mégpedig ebből 1,2 milliárdot még az idén. Szó van még arról is, hogy Oroszország atomerőművet épít és finanszíroz, s jöhet pénz a privatizációból is. A hitelnek ugyanis ára van. Az oroszokat eddig többnyire sikerrel távol tartó belorusz elnök kénytelen engedélyezni a privatizációt. Moszkva elsősorban az Európába orosz gázt szállító belorusz gázvezetékrendszert kívánja megszerezni, így a foga leginkább a Beltraszgaz még fehérorosz kézben lévő 50 százalékára fáj, amely nagyjából 2,5 milliárd dollárt érhet. Legalábbis ennyiért vette meg a másik felét Oroszország.
Lukasenko természetesen ismét próbál kibújni Moszkva szorításából és erre csak az általa bőszen szidalmazott nyugat segítsége esetén van esélye. Szeretne hát az IMF-től is nyolcmilliárd dollárt kapni, s szankciók ide vagy oda, a valutaalap küldöttsége már Minszkben is termett. Elemzők mindezt azzal magyarázzák, hogy a belorusz gazdaság kívánatos falatjai ugyan a nyugati tőkét jóval kevésbé érdeklik, mint az oroszt, az EU érezhetően kezd belefáradni a Lukasenkóval folytatott játékba, ám azt nem engedheti meg, hogy Belarusz Moszkva ölébe hulljon. Minden bizonnyal folytatódik tehát a geopolitikai játék, amelyből Lukasenko ismét csak a hatalmát stabilizálva kerülhet ki. Még azelőtt, hogy a stabilitáshoz szokott lakosság igazán megelégelné a dolgot. Ez utóbbinak egyébként jelenleg nincs komolyabb jele.
Továbbiak az MNO.HU-n

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.