Kettős présbe kerültek a férfiak

Munkatársunktól
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományos kenyérkeresés és részvétel a gyermeknevelésben – ezt a kettős és egymást sokszor kizáró szerepet várja el a magyar közvélemény. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által támogatott Ellentmondó elvárások című tanulmányban Spéder Zsolt leírja, a férfiszerep a közvéleményben tradicionálisan egyet jelent a munkával, a munkával kapcsolatos sikerrel.
A szerző szerint fennmaradt a régi eszmékhez való ragaszkodás, amelyet az igazol, hogy a megkérdezettek 72 százaléka a férfi élete legfontosabb feladatának azt tartja, hogy anyagilag biztosítsa a családja megélhetését. Ugyanakkor szinte majdnem ugyanennyien (65 százalék) várják el a férjektől, hogy a pluszjövedelem-szerzésre fordított időt inkább családjuk körében töltsék el. Az elemzésből egyértelműen kiderül, hogy a magyarok a kereső- és családcentrikus férfitípusokat részesítik előnyben, azaz az ideális apa-férfi legyen sikeres a munkájában, azonban semmi se legyen fontosabb számára a családdal együtt eltölthető időnél. A szerző megjegyzi, meglepő módon e kettős elvárást a férfiak támasztják inkább maguk iránt.
Egy nemzetközi összehasonlítás szerint Magyarország Franciaországot és Németországot megelőzve a harmadik helyen áll, ahol a férfi önmegvalósítási szempontjából is elengedhetetlen eseménynek tartja az apaság megélését. Spéder Zsolt szerint a mai modern társadalomban az apaszerepek átalakulóban, változóban vannak, de az apákkal szemben támasztott, egymásnak ellentmondó elvárások még megoldásra várnak.
Az apák napját hazánkban június harmadik vasárnapján tartják; az apaságot és a szülői szerepet ünneplik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.