Kisbefektetők előtt is kinyílnak a kapuk

Hírösszefoglaló
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisbefektetők is kivehetik a részüket a magyar ingatlanszektor fejlődéséből, amennyiben felállnak azok a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (szit), amelyeknek létrehozásáról Rogán Antal, a Fidesz politikusa tegnap nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentnek. A törvényjavaslat indoklásában az szerepel, hogy a szit egy olyan nyilvánosan működő, tőzsdén jegyzett részvénytársaság lesz, amely a kis- és intézményi nagybefektetőktől összegyűjtött pénzeket elsősorban magyarországi bejegyzésű kereskedelmi és lakóingatlanokba fektetné be azért, hogy ezeket hasznosítsa, illetve szükség esetén fejlessze. A társaság a jövedelmének kilencven százalékát a részvényeseknek fizetné ki osztalék formájában. A szit profitja csak a részvénytulajdonosok szintjén adózna osztalék- és árfolyamnyereség-adó formájában, ennélfogva ezek a papírok lényegében osztalékrészvényként funkcionálnak majd.
A javaslat kiköti, hogy a szit-eknek legalább tízmilliárd forint induló tőkével kell rendelkezniük, kizárólag törzsrészvényt bocsáthatnak ki, amelyek névértéke nem lehet kevesebb tízezer forintnál. A kibocsátott értékpapíroknak legfeljebb tíz százaléka lehet biztosítók és hitelintézetek tulajdonában, e társaságok szavazati súlya együttesen sem haladhatja meg a tíz százalékot. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy a szit-ek kizárólag ingatlan-adásvételi, -bérbeadási és -üzemeltetési tevékenységet végezhetnek Magyarországon.
A távirati iroda szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már tavaly is hangsúlyozta, hogy a befektetők segítségével képzeli el a hazai ingatlanszektor fejlesztését. Mint az a tárca tavaly novemberi, a REIT-ről (Real Estate Investment Trust) szóló koncepciójában olvasható: a kormány olyan kedvező és befektetőbarát szabályozói környezetet kíván kialakítani, amely elősegíti a friss, elsősorban hazai és külföldi intézményi befektetőktől származó tőke beáramlását a magyar ingatlanpiacra, ami az egész szektor számára komoly reálgazdasági előnyökkel járhat az ingatlanfejlesztési aktivitás várható növekedése miatt.
Az NGM dokumentuma szerint a pénzügyi szolgáltató szektor szempontjából hazánk kedvező földrajzi elhelyezkedése révén lehetséges, hogy Magyarország a „Kelet Luxemburgja” legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.