Koalíciós erőpróba

Pataky István
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz az idén nyárig kisebbségi törvény, vélhetőleg ez volt a fő céljuk a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó jobbközép román demokratáknak (PDL) akkor, amikor hirtelen a közvélemény elé dobták Románia új közigazgatási térképének tervezetét, amelynek nyomán egy nagy közép-erdélyi régióba tömörítenék a magyarlakta székelyföldi megyéket. A PDL a balliberális ellenzék célkeresztjébe került, amikor bejelentette, még nyárig kormányzati felelősségvállalással fogadja el az RMDSZ számára fontos kisebbségi törvényt, amely úgy biztosítana kulturális autonómiát az erdélyi magyarságnak, hogy a kulcspozíciókat a Kelemen Hunor vezette formációra bízná.
A Traian Basescu államfő által közvetett módon irányított demokraták egyik percről a másikra napirendre vettek egy olyan tervet – Románia átrajzolását –, amely az uniós pénzek jobb felhasználása, illetve az állami kiadások csökkentése miatt régóta indokolt ugyan, de a magyarok lakta területek megbontásával jár. A lépésnek nyilván köze van a székelyföldi autonómiatörekvések megakadályozásához, az aktuálpolitikai motiváció mégis valószínűbb. A hírek szerint a PDL csomagban ajánlotta fel koalíciós partnerének, az RMDSZ-nek a kisebbségi törvényt és a közigazgatási átrajzolást, de miután Kelemenék elutasították az ajánlatot, a kormány számára a javaslatok visszavonásának lehetősége maradt, azaz nem lesznek új régiók, de a kulturális autonómia kereteit biztosító jogszabály elfogadása is csúszik. Az utóbbi törvény elmaradása esetére a magyar párt a koalícióból való kilépéssel s ezáltal kormánybuktatással fenyegetett ugyan, csakhogy jelen pillanatban már a közigazgatási átszervezés elmaradása is sikernek számít, ráadásul a balliberális ellenzék jóval nagyobb ellenszenvvel viszonyul a székelyföldi autonómiatörekvésekhez, mint a jelenlegi kabinet, így az RMDSZ-nek nincs a jelenlegi partnernél előnyösebb alternatívája Bukarestben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.