Kormánypárti győzelem Törökországban

Törökországban nem okoztak meglepetést a vasárnapi parlamenti választások. A 2002 óta kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elsöprő győzelmet aratott, ám a kétharmados többséget nem érte el.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők szerint a lehető legjobb forgatókönyv zajlott le, a parlamentben pedig jelentős kurd frakció is formálódhat. Az ötvenmillió, választásra jogosult állampolgár 15 párt és 203 független jelölt közül választhatott, s végül négy politikai csoportosulást tartottak méltónak érdekeik képviseletére. A vitatott megítélésű AKP most a külföldi kritikusok egyre növekvő csoportjának bebizonyította hazai legitimitását; a választók mintegy ötven százalékának segítségével harmadszor is győzelemre vezette pártját Recep Tayyip Erdogan kormányfő. A kormánypárt abszolút többségben, 325 képviselővel lehet jelen a parlamentben.
*
A törvényhozás 550 helyéből 135-öt ért el Erdoganék legnagyobb riválisa, a jobbközép, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), mely a 2007-es választásokhoz képest öt százalékkal növelte előnyét. A nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) a jóslatokat igazolva szintén megugrotta a tízszázalékos parlamenti lécet, így 54 delegálttal képviseltetheti magát. A negyedik csoportosulás, melynek bejutása kérdéses volt, felülmúlta a várakozásokat. A független képviselők közül, akiket az Erdogan által a kampány során terrorista csoportnak nevezett kurd Béke és Demokrácia Párt (BDP) támogatott, 36-an szereztek képviselői helyet és közös frakcióba is tömörülhetnek. Az ellenzék útja azonban a látványos sikerek ellenére nem lett kevésbé rögös. Az eredmények nyilvánosságra kerülését követően tegnap kiderült, hogy a három ellenzéki frakció soraiban több börtönviselt képviselő is helyet kapott, akiket korábban az AKP megdöntésére irányuló öszszeesküvésekkel vádoltak meg. A börtönökből a Nemzetgyűlés padsoraiba átkerült értelmiségiek, újságírók közül többek pere a mentelmi jog ellenére tovább folytatódik, s az autonómiára törekvő kurd kisebbséggel szembeni ellenérzéseket mutatja az is, hogy a független képviselőik győzelmét ünneplő kurdok közé vasárnap este gránátokat dobtak ismeretlen tettesek az iraki határ közelében.
A választások kapcsán egyedül az AKP kétharmados többsége volt kérdéses, amit Erdogannak végül nem sikerült megszereznie, így az 1982-es alkotmány helyébe lépő új alaptörvényt nem hozhatja létre önállóan, a tekintélyelvű rendszer bevezetésétől rettegő sokak örömére konszenzusra kényszerül majd. Maga a régi-új miniszterelnök így értékelte az eredményeket: „Az emberek azt üzenték nekünk, hogy konszenzus és párbeszéd útján alkossuk meg az új alkotmányt. […] Tárgyalni fogunk róla az ellenzéki pártokkal.” Politikai elemzők szerint a legjobb forgatókönyv zajlott le, hiszen az AKP győzelme biztosítja a gazdasági és politikai stabilitást, ám nem tett szert ellenőrizhetetlen dominanciára. Vélhetően az újonnan bekerült független képviselők között lelhet szövetségesre, hiszen az utóbbi évek AKP-politikája egyre több kurd szavazót nyert meg magának, noha a kezdeti fellendülést nagy visszalépések követték a kisebbségi jogok kiszélesítésének tekintetében.
Tegnap közösen gratulált Erdogannak Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Közleményük szerint az EU-hoz való csatlakozási folyamat is új lendületet kaphat, noha köztudott, ez egyre kisebb támogatottsággal bír a török állampolgárok körében, és a kérdés a mostani kampányban sem kapott kiemelt szerepet. A közeledést természetesen Németország, Franciaország és Ciprus is hátráltatja. A tegnapi német lapok szerint a „papírforma” teljesült, de abban is egyetértettek, hogy Ankara egyelőre nem áll készen a csatlakozásra, főként a kurd kérdés vitatható kezelése miatt. Angela Merkel kancellár ugyanakkor jókívánságait fejezte ki Erdogannak választási győzelme alkalmából. Római sajtótájékoztatóján Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is kommentálta az AKP győzelmét: „már az is dicséretet érdemel, hogy egyáltalán voltak választások, hiszen ez (a Közel-Keleten) egyáltalán nem garantált”, majd hangot adott abbéli reményeinek, hogy a két ország között az utóbbi évben megromlott viszony a jövőben javulni fog. Az EBESZ és az Európa Tanács szerint demokratikus volt a vasárnapi törökországi parlamenti választás, bár a sajtó szabadsága terén hiányosságok mutatkoztak.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.