Korruptnak minősítették hazánkat

A Transparency International nevű korrupcióellenes szervezet a legrosszabb besorolásba helyezte hazánkat. Nagy Anna kormányszóvivő szerint a megállapításokhoz korábbi kabinetek vitatott ügyletei vezettek.

Munkatársunktól
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején nyélbe ütött sukorói telekcsereügylet, az Alstom és a BKV között köttetett szerződés visszásságai, valamit a horvátországi INA olajipari vállalatnak a Mol általi felvásárlása is szerepel abban a jelentésben, amelyet a Transparency International (TI) civil szervezet a külföldi hivatalos személyek vesztegetését tiltó egyezmény végrehajtásáról készített. A dokumentumban a 37 országban végrehajtott vizsgálatok eredménye alapján kevesebb mint az ötödükről mondható el, hogy aktívan hajtják végre az egyezményben foglaltakat.
A jelentés három kategóriába sorolta a vizsgált országokat, amely szerint heten aktívan, kilencen mérsékelten, huszonegyen pedig – köztük Magyarország is – alig, vagy egyáltalán nem hajtották végre az OECD-egyezményben vállaltakat. Nemzetközi szinten megállapítható, hogy az idei eredmények nem hoztak javulást a tavalyi évhez képest, ami az elmúlt hét év során először fordult elő – áll a TI által tegnap közzétett megállapításokban. Felméréseik szerint az itthoni jogi szabályozás általánosságban megfelelőnek mondható, azonban javasolják a hazánkban működő, több mint tíz korrupcióellenes tevékenységet folytató intézmény munkájának hatékonyabb összehangolását, a közérdekű bejelentők védelméhez szükséges intézményi háttér biztosítását, valamint a nyomozó hatóságok szakszerű továbbképzését.
Nagy Anna kormányszóvivő szerint a korábbi kabinetek ügyei miatt esett újabb szégyenfolt az országon, és a magyar kormányzat sajnálattal értesült az ország rossz besorolásáról. Mint mondta, a jelenlegi kabinetnek éppen az az egyik legfontosabb feladata, hogy elszámoltassa a korábbi felelőtlen döntéshozókat, és helyre tegye, amit lehet. A szervezet által említett esetek kapcsán Nagy Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy a sukorói kaszinóberuházást az Orbán-kormány törölte a kiemelt beruházások közül, az ügyletet már az ügyészség vizsgálja, a metrókocsik problémáját pedig a főváros jelenlegi vezetése igyekszik megoldani. Hangsúlyozta, Magyarország tavaly ősszel csatlakozott a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiához, zajlik az elszámoltatás, és hamarosan az új közbeszerzési törvény is a kormány elé kerül, amely sok kiskaput fog bezárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.