Közszolgálat: fazonigazítás és összevonás

Hanthy Kinga
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatszázas leépítési lista árnyékában aligha móka és kacagás most az élet a közszolgálati médiában, s aligha lehet bárkivel is elfogadtatni majd, ha e lista nyilvánosságra kerül, hogy éppen ő volt a racionalizálás gátja. Azzal mindenki egyetért, hogy e pazarló gépezetet át kell építeni. Már rég meg kellett volna tenni, ám eddig egyik kormány sem mert nekiállni, hisz a sajtóval nem hasznos ujjat húzni. Ahogy recseg-ropog a közszolgálat épülete, mivel nem látni még pontosan, hogy melyik pontjain mi is fog történni, ugyanígy akadozik a közös hírszolgáltató központ működése is, de a helyzet fokozatosan javul. Irgalmatlan munkát vállalt magára Belénessy Csaba és Élő Gábor azzal, hogy nekiállt a négy hírgyár összevonásának, a munka átszervezésének. Egy kiváló MTI-tudósítónak nem szakmája, hogy rádióriportot készítsen, hogy a mikrofonbizottság által elvárt szinten beszéljen, hogy hangfelvételt vágjon, egy rádiós pedig nem tud kamerát kezelni. Hírt írni remélhetőleg azért mindegyik tud. A minap pedig azt kérdezte egyik rádiós ismerősöm, lesz-e vajon az ő fizetéséből is olyan nagy fizetés, mint a tévés kollégáé, aki ugyanazt a munkát dupla annyiért végzi. Azok közül, akiket most a Magyar Rádióban vezető posztra tettek, egynéhány azt sem tudja, hol a ház bejárata, nemhogy értene a Krónikához, annak percre pontos szerkesztéséhez. Közben a nyakába szakadt az egész.
A központi hírgyár kiépítése azért is nehéz, mert a racionális működésnek soha nem voltak meg a közmédiában a szellemi feltételei. A Magyar Rádióban évtizedeken keresztül nem jutott eszébe senkinek, hogy ha van vidéki stúdió, akkor nem kellene a pesti kollégának kocsiba ülnie sofőrrel, napidíjjal, ellátmánnyal. Csakhogy a kishíreket vihették a helyiek, a nagyobb dicsőséget azonban mindig a Bródy Sándor utcában akarták learatni. Azután ahogy fogyott a pénz, egyre jobban záródott be a rádió ablaka, szaporodtak a stúdióbeszélgetések, alig maradt külső helyszín, csak néhány elszánt riporter mászkált még az utcákon, kezében kismagnóval. És az is evidencia az internet korában, hogy a külföldi tudósítói hálózat fenntartása is erősen átgondolásra szorul. Négy közszolgálati médiumnak nem kell Brüsszeltől Washingtonig négy munkatárs.
Persze itt sem egyszerű a helyzet, hiszen annak, aki marad, meg kell tanulnia mind a három műfajt. Mindennek ellenére biztató jelek látszódnak. Ratko Mladics elfogásának másnapján például már a lázárföldi (Lazarevo) főutcáról tudósította a közrádió Krónikájának hallgatóit a hírcentrum, és érezhető az élénkülés, a frissülés, olykor viszont a gyakorlatlanság más anyagokban is.
A Magyar Rádió fazonigazítást végez. A hangnem oldódása korábban kezdődött, mivel színre lépett az új generáció, amelyik már a kereskedelmi rádiókon szocializálódott, másként beszélget, nincs benne tekintélytisztelet, nem foglalkozik az intézmény múltjával mint vezérszállal, és főként kevéssé érdekli a politika. Eszébe nem jutna ölre menni egy párt miatt. Ez a jövő.
(Krónika, MR1-Kossuth rádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.