Közvetítenének rokkantügyben is

Elfogadhatatlannak tartják a fogyatékossággal élők, hogy utólag értesülnek az őket érintő kormányzati intézkedésekről, így például a rokkantnyugdíjak tervezett átalakításáról. Ezért mielőbbi párbeszédet sürgetnek a kabinettel.

Mizsei Bernadett
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak akkor tudjuk támogatni Magyarország általunk is elfogadható változási törekvéseit, ha a döntéshozók a „semmit róluk nélkülük” elv alapul vételével érdemi és folyamatos párbeszédet folytatnak az országos érdekérvényesítő szervezeteinkkel – olvasható a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) Orbán Viktor kormányfőhöz írt nyílt levelében. A szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket a kormányzati kommunikációban bűnbakként, potenciális csalóként jelenítsék meg, s a közvéleményt ilyen irányba befolyásolják. A MEOSZ szerint ha vannak az egészségkárosodás alapján megállapított ellátásokban részesülő emberek között erre jogosulatlan személyek, az nem jelenti azt, hogy e személyek többsége csaló. Úgy vélik, a jogosulatlanságot nem kormányzati nyilatkozatokban megfogalmazott elvárásokkal, hanem objektív, korrekt szakértői vizsgálatokkal kell megállapítani.
A MEOSZ tiltakozik az ellen is, hogy a rokkantsági ellátásokkal kapcsolatos kormányzati kommunikáció során a közvéleményt „nem korrekt számadatokkal kívánják befolyásolni”. Példaként említik, hogy Nagy Anna kormányszóvivő nyilatkozatai rendszeresen lényegesen több mint hétszázezer rokkantsági nyugdíjasról szólnak, amely adat szerinte az EU-átlagban is kimagasló.
– Ehhez képest a nyugdíjfolyósító adatai szerint a munkaképes korú rokkantsági nyugdíjasok száma „csak” 379 326 fő, amely az EU átlagához képest a középmezőnyben van – olvasható a dokumentumban. Tiltakoznak az ellen is, hogy a járulékbefizetésen alapuló rokkantsági nyugdíjellátás, akár alkotmányos megerősítéssel is, kiszámíthatatlan és bármikor változtatható szociális ellátássá változhasson.
A levél végén megjegyzik, hogy amennyiben a kormány részéről nem tapasztalnak fogadókészséget, akkor a demokratikus társadalmakban elfogadott bármely érdekérvényesítő eszközt alkalmazni kívánják. A MEOSZ elnöke lapunknak elmondta, a nyílt levél a „végső elkeseredésük” része. Hegedüs Lajos megjegyezte, félelem és bizonytalanság uralkodott el az embereken, ezért kérik a kormányt, hogy közvetítőként szerepelhessen a MEOSZ az érintettek és a kormány között, és kéréseiket építsék be a döntéseikbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.