Küszöbön az adósmentés

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök először 2010 júniusának elején beszélt a kormány fizetésképtelen adósok megsegítéséről szóló terveiről. Mint elmondta: a bankoknak, az adósoknak és az államnak is részt kell vennie a helyzet megoldásában. A választások idején már több mint ötszázmilliárd forintot tett ki a kilencven napon túli fizetési késedelemben levő kölcsönök összege.
A Bajnai-kormány a helyzetet úgy próbálta jegelni a választásokig, hogy kilakoltatási moratóriumot vezetett be. Ezt a tilalmat az Orbán-kabinet is érvényben tartotta, sőt a hatáskörét ki is terjesztette, a határidejét pedig meghoszszabbította.
A kabinet és a bankszövetség közötti, adósmentésről szóló tárgyalások egyébként már hónapok óta húzódnak, és a jelenlegi információk szerint a napokban érnek véget. A tervek szerint a megállapodás részleteit jövő héten ismerteti a kormány. Annyit azonban már tudni lehet, hogy a svájci frank árfolyamát 180, az euróét pedig 250-260 forinton rögzítené az új szabályozás. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak a piaci helyett a fix árfolyam alapján kell majd kiszámítaniuk a törlesztőrészleteket.
Az adósmentés másik sarkalatos pontja a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) felállítása. Ennek létrehozását Orbán Viktor még tavaly, a gazdasági akcióterv részeként jelentette be. Az elképzelések szerint ez az intézmény vásárolja majd meg a bankoktól a fizetésképtelen ügyfelek jelzálogként felajánlott ingatlanjait, így lehetővé teszi, hogy az adósok bérlőként maradjanak a korábbi otthonukban, vagy esetleg egy kisebb lakásba költözzenek. Legfrissebb információink szerint még a moratórium július elsejei lejárta előtt megteremti a kormány a NET kereteit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.