Látható volt az irány

Magának az uniónak kell megváltoznia ahhoz, hogy az euró megmeneküljön – vélekedtek különböző szakemberek egy hét végi nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen Budapesten. Egyesek szerint a problémák gyökre a vezető tagállamok kapzsisága, mások azt hangoztatták, hogy akárcsak a kamatpolitikát, a reálgazdaságot is össze kellene hangolni.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett segélycsomagok nem a bajba került országok megmentését, hanem azon francia és német bankok érdekeit szolgálják, amelyek nagy mennyiségű állampapírt vásároltak ezektől az országoktól, például Görögországtól – jelentette ki Plenter János pénzügyi szakértő hét végén egy kerekasztal-beszélgetésen. A nemzetközi eladósodottság és az eurózóna jövője című rendezvényen Budapesten Plenter arra is kitért, hogy az eurózóna egyben tartására tett lépések sikerében nem hisz, ugyanis a kormányok nem mutatnak hajlandóságot a szükséges pénzügyi és gazdasági változtatások meghozatalához. – Nem meglepetés, hogy ide jutottunk. Az euró politikai egyezség alapján jött létre, nem készültek róla átfogó elemzések, alapos gazdasági hatástanulmányok – mutatott rá a szakember, aki szerint szükség van a közös pénzre, de egy „masszív reálgazdasági alátéttel”. Mint mondta, ahhoz, hogy a valutaövezet működőképes legyen, a kapzsi és képmutató Európai Uniónak, s annak vezető országainak meg kellene változniuk, és az EU-nak nemcsak a szlogenek szintjén, hanem valóban a tagállamok egyenlő fejlődését kellene szolgálni. Mert azt látjuk – tette hozzá –, hogy a francia, német, angol vállalatok elfoglalták a gyengébb országok üzleti pozícióit, az unió agrárpolitikája egyértelműen diszkriminálja a térségünket, továbbá olyan megállapodások születnek – a kínai textiláru beengedése, a cukorgyártás leépítése –, amelyek nem a közösség érdekeit nézik. – Az EU jelenlegi formájában nem az emberekért dolgozik – mutatott rá Plenter az EU Democrats nevű uniós párt által szervezett eseményen.
Feje tetejére állt Európa, az unió egzisztenciális válságba került mára. Az történik, hogy a közös fizetőeszköz megmentése érdekében próbáljuk elfelejteni a szociális felelősségvállalást – így vélekedett a kerekasztal-beszélgetésen Ronald Janssen az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szakértője. Szerinte az euró létrehozói is felelősek azért, hogy Görögország és más perifériaországok mára gyakorlatilag kezelhetetlen mértékig eladósodottak. A közös kamatláb ugyanis az erős tagállamok igényeihez igazodik, s túlságosan alacsony a gyengébb láncszemek számára, amelyek versenyképességét jelentősen lerontotta. A lakosságot, a cégeket és az államot viszont az ország számára amúgy egyáltalán nem testhezálló, de nagyon csábító alacsony kamatú hitelek tömegének felvételére buzdította. – Ilyen helyzetben a lehető legtermészetesebb dolog az eladósodás, és a válság kitöréséig senki nem volt hajlandó foglalkozni ezzel – mutatott rá Ronald Janssen, aki szerint tíz évet kellene adni a helléneknek, hogy problémáikat megoldják, a megszorítások nem vezetnek sehova.
Ugyanerre az ellentmondásos helyzetre utalt Peter Henseler nyugalmazott egyetemi tanár is, amikor úgy fogalmazott, hogy a monetáris politika, a kamatláb alakításának összehangolása nem elegendő ahhoz, hogy összetartsa az eurót. Szerinte demokratikus eszközökkel centralizálni kellene a gazdaság többi területét is, a munkapiacot, az adózást, a szociális ügyeket, s mindez egy közös politikai irányításhoz kellene vezessen. – Minél kevésbé homogén, összetartó az EU, annál nagyobb a mostanihoz hasonló megrázó események bekövetkeztének a veszélye – tette hozzá a szakember.
Hoós János egyetemi tanár azt emelte ki, hogy a görög probléma gyökere végső soron a társadalom korruptsága, az adófizetési morál alacsony szinten állása is a fentiek mellett. Az európai adósságválság problémáját nem lehet szerinte „házon belül” megoldani, globálisan kell szemlélni a kérdést.
Lóránt Károly, az esemény moderátora lapunknak úgy összegezte a beszélgetés lényegét, hogy az eurózóna jövője attól függ: képesek lesznek-e a tagállamok lefaragni a fizetési mérlegek közötti egyenlőtlenségekből. Az a többlet ugyanis, ami a németeknél, franciáknál megjelenik, a gyengébb tagországoknál mínuszként jelentkezik. Mint mondta, több központi forrás irányítására is lenne szükség a kevésbé fejlett országokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.