Liberalizációs kísérlet

Kudarcnak nevezte a kábítószerek ellen vívott nemzetközi háborút nemzetközi politikusok és gondolkodók egy csoportja. A Globális Drogpolitikai Bizottság szerint egyes drogok legalizálása és a fogyasztók dekriminalizálása jelenthet megoldást a kialakult helyzetre.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbukott a drogok ellen vívott nemzetközi háború – olvasható abban a jelentésben, amelyet több jelenleg és korábban hatalmon levő politikus, illetve véleményformáló adott közre a minap. A 19 fős Globális Drogpolitikai Bizottság (GCDP) nevű szervezet – amelynek tagja mások mellett Kofi Annan, az ENSZ korábbi főtitkára, Kolumbia, Mexikó, Brazília korábbi vezetői, valamint George Papandreu, Görögország jelenlegi miniszterelnöke – 24 oldalas tanulmányában rámutatott: a drogellenes intézkedések csak arra voltak jók, hogy megerősítsék a szervezett bűnözést, dollármilliókat emésszenek fel az adófizetők pénzéből látható eredmények nélkül, valamint több ezer gyilkosságot váltsanak ki. Az ENSZ adatai alapján az ópiumszármazékok fogyasztása világszerte 35, a kokain 27, míg a cannabis 8,5 százalékkal nőtt 1998 és 2008 között – idézi a jelentést a BBC. A tanulmány készítői szerint a szigorúan kábítószer-ellenes politika kudarca a legtöbb ország vezetője előtt nyilvánvaló kell, hogy legyen, a politikusok azonban nem merik beismerni, hogy rossz úton jártak. A jövőben ezért arra biztatják az országok döntéshozóit, hogy a kábítószerek fogyasztóinak kriminalizálása helyett olyan rendszert dolgozzanak ki, amely bizonyos drogokat legalizál. Elképzeléseik szerint ezzel az alvilág tevékenységét a háttérbe lehetne szorítani, miközben könnyebben juthatna szakszerű segítséghez az, aki a kábítószer rabja lett.
Az Egyesült Államok kormánya – amelyet a jelentésben kiemelten kritizálnak – elutasította a jelentés következtetéseit, mivel azok szerintük eleve téves feltételezéseken alapulnak. A kábítószer-függőség olyan betegség, amelyet meg lehet előzni és gyógyítani – reagált a tanulmányra Gil Kerlikowske, a Fehér Ház Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Szervének igazgatója. Mint kifejtette, „azzal, ha könynyebbé tennénk a kábítószerhez való hozzáférést, nehezebben tudnánk távol tartani közösségeinket a drogoktól”.
Szintén kritizálta a tanulmányban foglaltakat Mexikó kormánya. Ismert, a latin-amerikai országban 2006 óta több mint 34 ezren estek áldozatul a drogkartellek és hatóságok összecsapásainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.