Magyarok a Wembleyben

Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán és Kű Lajos még játszhatott a labdarúgó BEK-döntőben, Palotai Károly és Puhl Sándor már csak fújhatta. Csaknak persze semmi helye, hiszen játékvezetőként különleges megtiszteltetés és felelősség a legrangosabb kontinentális klubkupa fináléjának dirigálása, amiben holnap újabb honfitársunknak lesz része: az európai szövetség, az UEFA tegnapi döntése értelmében ugyanis a londoni Wembley-stadionban Kassai Viktor és stábja vezetheti a Barcelona és a Manchester United összecsapását.

Ballai Attila
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha 1992 óta számítjuk a Bajnokok Ligáját (egyesek 1993-tól teszik), az idei a huszadik döntő, és győztest, valamint egyúttal finalistát eddig mindössze hét nemzet adott. Játékvezetőt viszont már tizenegy, köztük a magyar. Méghozzá mostantól duplázóként, hiszen négy német és három spanyol bíró mellett két-két olasz, angol, svájci és most már magyar szerepel a listán. Kétségtelen tény, hogy a mieink némi helyzeti előnyt élveznek, az a veszély ugyanis nem fenyeget, hogy klubjaink remeklése eleve kizárja őket a végjátékból. Ez azonban nem kisebbíti érdemeiket, Kassai Viktor ráadásul a BL-végjáték történetének legfiatalabb bírája lesz – 36 éves, és az eddigi korrekordot Pierluigi Collina tartotta 39-cel –, az idők során hatszereplősre duzzasztott mutatványban Erős Gábor és Ring György asszisztens, valamint Fábián Mihály, Bognár Tamás és Vad II István segédkezik. A 2008-as olimpiai döntő, majd a tavalyi Spanyolország–Németország vb-elődöntő után tehát itt az újabb próba, amellyel kapcsolatban érdeklődésünkre Puhl Sándor – négyszer választották a világ legjobb játékvezetőjévé, az 1994-es vb és az 1997-es BL Dortmund–Juventus fináléját is rá bízták – kijelentette: „Az európai futballnak az Eb mellett a BL-döntő a teteje. Nagyon komoly feladat és elismerés, ami abszolút az adott személynek, nem az országnak szól. Rengeteget lehet nyerni és veszíteni vele, az idei döntő felvezetése máris mindenhonnan óriási figyelmet vonz. Ugyanakkor a játékvezetőnek a külső körülményekkel tilos foglalkoznia, akkor végezheti jól a munkáját, ha minden érzést, tudást, emléket, előítéletet képes kizárni.”
Külső hatások márpedig akadnak szép számmal. A barcelonaiakat újabban – Puhl szerint megalapozatlanul – többen rendszeres színészkedéssel vádolják (már az a morbid vicc is terjed, hogy Bin Laden halála sem vehető biztosra, mert amikor lelőtték, Barca-mezt viselt, így elképzelhető, hogy rájátszott az esetre), Rio Ferdinand, az MU védője például a visszataszító jelzőt találta a legmegfelelőbbnek a Real Madrid ellen mutatott produkciójukra, és hozzátette: „Az ilyen esetek miatt röhögnek a rögbisek a focistákon.”
A feszültség és a hangulatkeltés érthető, hiszen a spanyol és az angol bajnok esik egymásnak, megismételve a két évvel ezelőtti szereposztást (akkor 2-0-ra nyert a Barca), a színhely ráadásul a világfutball zarándokhelye, a Wembley. Kassait illetően egyik fél részéről sem hallatszott kritikai észrevétel, tényként rögzítették, hogy a Manchesternek eddig három győztes mérkőzést vezetett, a Barcelonának ellenben még egyet sem.
A Wembleyben remélhetőleg csak tisztelőket, esetleg barátokat szerez magának, ellenségeket nem. Puhl Sándor kapcsán például annak idején híre járta, hogy az 1997-es Dortmund-bravúrért a Juventus hívei megnehezteltek rá, és az első adandó alkalommal derékba törték a karrierjét. Maga az érintett szerint ebben a formában ez így nem igaz, Puhl inkább amondó: „Talán inkább úgy gondolták, a jóból is megárt a sok. De rég volt, éljünk a mának!”
Vagy most még a holnapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.