Már látszik az alagút vége

Bár az előző kormány ösztönözte volna a szőlőtőkék kivágását, a tokaji borvidék 5600 hektárjából mégis kevesebb mint hetven hektárra vettek fel „pusztító” pénzeket a borászok. Ezzel szemben ma látják az alagút végét, bíznak a jövőben – telepítésre és termelésre immár állami és uniós támogatást kapnak.

Tolcsvai L. László
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az Európai Unió fokozott dotációval próbálta ösztönözni a tokaj-hegyaljai szőlőültetvények méretének csökkentését az elmúlt kormányzati ciklusok során – fogalmazott Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke –, a borászok mégsem éltek a lehetőséggel. Az elnök szerint a borok királya, a királyok bora képes visszaszerezni korábbi hírnevét, ráadásul a termelőknek sincs más választásuk munkahelyek híján, mint megbecsülni világszínvonalú értéküket, s kivárni a tokaji borok adta fellendülés lehetőségét. Úgy véli, már nem sok idő kell hozzá.
Az ország 22 borvidékén mintegy 11 ezer hektáron vágták ki a szőlőtőkéket, az aszú földjén azonban elenyésző a rombolás. Marcinkó Ferenc szerint az utóbbi két esztendőben bár veszteséges volt a termelés, az idei év sikeres lehet, persze ha az időjárási körülmények is kedveznek. Ám minden rosszban van valami jó: a sikertelenség eredményeképpen kiürülhetnek a felhalmozódott raktárkészletek a pincékből, a Tokaj Kereskedőház Zrt. pedig szintén csökkentheti tárolt bormenynyiségét.
A tőkeerős vállalkozások immár telepítenek, erre számos példával szolgál az elnök, ugyanakkor felhívta a figyelmet: a kereskedőház csaknem hétmillió palacknyi bort értékesít évente a muskotályosból, a furmintból, valamint az aszúborokból, a marketing minőségi javulásával egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés e nemes nedű iránt. A szlovák tokajiról szólva elmondta, 2004-ben ugyan aláírt egy rossz együttműködési szerződést a magyar és a szlovák miniszterelnök, ám lassan, de biztosan bebizonyosodik, hogy a szlovák tokaji képtelen felvenni a minőségi versenyt a magyarral. A tokaji a magyar borok zászlóshajója, tehát a gyengék – törvényszerűen – lemorzsolódnak a verseny hevében, márpedig a szlovákok képtelenek megfelelni a tokaji bor minőségi kritériumainak. Tokaj-Hegyalja május 31-ig leadta az úgynevezett nemzeti termékleírását, viszont Szlovákia nem. Persze Marcinkó Ferenc a Tokaj Kereskedőház Zrt. termelési és műszaki igazgatójaként a december 31-i leadásra sem számít, holott az Európai Unió várja azt.
Kiss István tolcsvai szőlősgazda optimista a jövőt illetően, ugyanis számára nem kétséges, hogy ebben a kormányzati ciklusban megindul a tokaj-hegyaljai borok iránti keresletnövekedés. Állítja: ma már nem szabad szőlőterületeket csökkenteni. Immár ahogy ő is, mások is az új telepítésekkel foglalatoskodnak, a megújításra szánt terület pedig nem kicsi. Ráadásul – teszi hozzá – a telepítéshez állami támogatás jár, mely a kiadások felére mindenképpen elég.
– Nekünk az idén már több mint húszhektárnyi szőlőterületünk van – tájékoztatott a szakember –, ebből 14,5 hektár az új telepítés. Amondó vagyok, hogy az elmúlt évszázadokban 7700 hektár volt a tokaji szőlőterületek mérete, s most ugyan lecsökkent 5600 hektárra, de alighanem egy jó állami és térségi marketingmunkával visszaállítható a régi állapot. Példaként említem, hogy meglehetősen nagy területen vágtunk ki bogyós gyümölcsöket, helyette pedig szőlőt telepítünk. Nem várjuk a szerencsét, megdolgozunk a sikerért.
Kiss István leginkább azért optimista, mert a tokaji borászok ebben a régióban hozzá hasonlóan cselekszenek, ugyanis bíznak a jövőben. A híres pincetulajdonos rámutatott: semmi módon nem szabad kivágni a szőlőt, ő csak a megújítást támogatja. Értékesítőként, menedzserként és házi mindenesként járja a világot, mert hiszi és vallja, hogy csak így lehet előrelépni. Számos aranyérmet nyertek borai, amelyek bármikor felveszik a versenyt a világ legjobb nedűivel. Szerinte Tokaj-Hegyalján képesek lesznek helyreállítani régi megítélésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.