Második lépcsőfok

Deák Zsigmond
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétmérkőzéses profiboksz-gálát rendeznek holnap este – közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban – Atlantic Cityben, a helyi Boardwalk Hallban; a főmecscset Carl Froch (mérlege 27-1) és Glen Johnson (51-14-2) vívja a WBC szervezet nagyközépsúlyú vb-címéért, valamint a kategória Super Six tornájának döntőbe jutásáért. A Boxrec.com szakportálon ez a derbi ötcsillagos, maximális minősítést kapott, a többi kevesebbet, Erdei Zsolté (32-0) Byron Mitchell (28-7-1) ellen például kettőt, noha egykori világbajnokokról van szó, akik közül az egyik (a magyar) veretlen.
Ettől még az értékelés nincs elszakadva a realitásoktól, hiszen tízmenetes felhozó mérkőzésről van szó. Ilyet a novemberi, hasonló jellegű előtt legutóbb hét és fél éve vívott honfitársunk, hiszen közben őrizte a WBO félnehézsúlyú övét, majd megszerezte a WBC-ét cirkálósúlyban. Aztán szerződése végeztével lelépett az Universum Box Promotion süllyedő hajójáról, s elkezdte megvalósítani amerikai álmát, gyakorlatilag a nulláról, hiszen igazából kevesen ismerték az Egyesült Államokban. Samson Onyango tavaly őszi legyőzésével a ringrozsdát távolította el magáról egyéves kihagyása után, de ezzel még nem robbant, nem robbanhatott be az amerikai köztudatba. Az idén előbb márciusi, majd májusi mérkőzésről szólt a fáma, ebből lett június 4.
Innen is látszik, a tengerentúlon sem fenékig tejfel a bunyós élete, még ha Lou DiBella is a promótere. A hosszú hónapok alatt felmerült legalább fél tucat ellenféljelölt közül végül maradt az amerikai Byron Mitchell. Aki Madárhoz hasonlóan 37 éves és volt világbajnok, igaz, egy kategóriával lejjebb, nagyközépsúlyban viselte a WBA vb-övét 1999 júniusától 2000 áprilisáig, illetve 2001 márciusától két évig. Bokszolt többek között Joe Calzaghe, Sven Ottke vagy a WBA félnehézsúlyú trónján jelenleg ülő Bejbut Sumenov ellen, mindkét tavalyi meccsét TKO-val veszítette el. Megfelelő riválisválasztásnak tűnik, jó nevű, ismert, de már túljutott a csúcson.
Kérdés, az ő legyőzése – az sem mindegy persze, hogyan! – mint második amerikai lépcsőfok milyen kapukat nyithat meg Erdei előtt. Fő cél a tengerentúli klasszisok (Bernard Hopkins, Chad Dawson, Jean Pascal, Tavoris Cloud) elérése, de egy ilyen derbi összehozása annyira sokismeretlenes egyenlet, hogy a további lehetőségeket még felesleges lenne elemezni. Hiba lenne figyelmen kívül hagyni, hogy Madárnak túl sok ideje nincs kísérletezni, az előszobában toporogni. Először persze a szombati meccset kell megnyernie. Elmondása szerint egyelőre csak befektetett az amerikai karrierbe, pénzügyileg negatív a szaldója, az átfordulás még nem most jön el, igaz, a fő cél nem is a meggazdagodás.
Amerikai napjairól mindenesetre menedzsmentje segítségével naprakész információkhoz jutott, aki akart: lépcsőzés Rocky nyomán Philadelphiában, gyümölcstorta és ajándékok keddi születésnapján, futás az óceán partján már Atlantic Cityben, skype-olás az itthon maradt családtagokkal… Vb-címderbi előtt nem volt ekkora felhajtás! Persze leginkább Amerikában igaz: a terméket el kell adni. S mi tudjuk a legjobban, az Erdei márkanév reklámtól függetlenül a minőséggel egyenértékű. Reményeink szerint ezúttal is (tévé: élőben SportM, ismétlés Sport2, Sport1).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.