Megnőtt a fukusimai sugárzás

Váratlanul megugrott a radioaktív sugárzás szintje a márciusi szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőmű egyes reaktorblokkjában. Szakértők szerint vélhetőleg gőz szabadul ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik sérült csövéből.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legmagasabb sugárzási szintet mérték a fukusimai atomerőműben a március 11-i katasztrófa óta – jelentette a távirati iroda. A Japánban pusztító földrengés és szökőár következtében megrongálódott erőmű üzemeltetője, a Tepco (Tokyo Electric Power Co.) energetikai társaság képviselője szombaton elmondta: a rendkívül magas, óránként 4000 millisievert értéket az egyes reaktorblokk földszintjén rögzítették. A Tepco szakértőinek feltételezése szerint a sugárzás váratlan megugrása valószínűleg arra vezethető vissza, hogy gőz szabadul ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik sérült csövéből. Emellett ebből a szakaszból víz is szökik, amelynek a hőmérséklete meghaladja az 50 Celsius-fokot – közölte az ITAR–TASZSZ. Az adatokat az az amerikai robot szolgáltatta, amelyet pénteken küldtek be a nukleáris balesetben leolvadt egyes reaktorblokk épületébe. Előző nap egy ideig kilenc dolgozó is tartózkodott ugyanott, hogy felszereljen egy belső nyomást mérő műszert. A Tepco közlése szerint a technikuscsoportot ért sugárdózis nem haladta meg a négy millisievertet. A nukleáris létesítményekben mentésen dolgozók számára a japán hatóságok évi 250 millisievertes sugárdózist engedélyeznek maximális értékként, míg a normális háttérsugárzás értéke évi egy millisievert lehet.
A Tepco képviselője hangsúlyozta, hogy jelenleg nem terveznek semmilyen munkálatot az egyes reaktorblokk épületében, ehelyett alaposan tanulmányozzák a kialakult helyzetet, egyebek mellett ipari robotok segítségével. Szakértők megállapítása szerint a magas sugárzási szint megnehezítheti a berendezések helyreállításán és az alsó helyiségeket elárasztó radioaktív víz kiszivattyúzásán dolgozó munkások feladatát.
A Tepcónál ezzel szemben azt állítják, hogy az egyes reaktorépületben kialakult helyzet nem befolyásolja érdemben a következő hónapokra tervezett általános munkálatokat, köztük a szivárgások felszámolását, a reaktorok hűtését, s az úgynevezett hideg leállásra való fölkészülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.