Megőrzött szociális háló

Munkatársunktól
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehéroroszország rendkívül erős szociális ellátórendszerrel, lényegében a szovjet időkből megmaradt struktúrával, így ingyenes oktatással és orvosi ellátással büszkélkedhet, amely természetesen komoly lakossági támogatottságot élvez. Ez a törekvés meggátolta a nagy társadalmi változásokat, a térségben megszokottnál kisebb a különböző rétegek közötti szakadék, a privatizáció visszafogottsága miatt az oroszországihoz hasonló gazdag oligarcha réteg sem alakulhatott ki. A mintegy 300 dollárnak megfelelő átlagjövedelmet nézve a belarusz hatalom a posztszovjet térségben kimondottan stabil társadalmi háttérrel bír. Alacsony a munkanélküliség is, amely mutatója az 1995-ös 2,9-ről 2008-ra 0,8 százalékra mérséklődött; ez a rejtett munkanélküliség mellett is figyelemre méltóan alacsony érték. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének idei tanulmánykötetében a fehérorosz gazdaság válság előtti helyzetét Kiss Szilvia jónak értékeli, bár megjegyzi, hogy nem eléggé modern és még kevésbé rugalmas. A makromutatók azonban elismerésre méltók. A Szovjetunió felbomlását követően a GDP csak rövid ideig csökkent, s 2005-ben az 1989-es szintnek már a 121 százalékát tette ki, miközben ez az arány a FÁK-országok körében 89 százalék körüli volt.
Bár Fehéroroszország a globális gazdaságba viszonylag kevésbé integrálódott, a válság itt is éreztette a hatását. Mint a szerző rámutat, a krízis kellemetlen hatásai elsősorban az orosz gazdaságon keresztül szivárogtak be, s a külkereskedelmén keresztül érte el az országot. Ehhez járult az energiaárak kedvezőtlen alakulása. A gazdaság ennek ellenére is inkább csak stagnált, majd tavaly már növekedett, s a munkanélküliség is alacsony szinten stabilizálódott. A szociális háló fenntartásához az állam a válság alatt is ragaszkodott, amely egyre nagyobb terhet rótt rá. A válság kezelésében a hatalom – állapítja meg Kiss Szilvia – alapvetően külső eszközökre támaszkodott. Előbb 2007-ben Oroszországtól vett fel 1,5 milliárd, majd egy év múlva az IMF-től 3,5 milliárd dollárnyi hitelt. A válság belső forrásokra alapozott kezelése elsősorban az állam által magára vállalt gazdaságélénkítésre, az import visszafogására és helyettesítésére korlátozódott, de a reformok irányába tett lépésként megkezdődött az árak óvatos liberalizációja és a privatizáció felpörgetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.