Mentőcsomagot fogadott el a Ház

Az Országgyűlés többsége megszavazta a devizahiteleseket megsegítő törvénymódosító javaslatot. A szavazás előtt Cséfalvay Zoltán (balra), a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta lapunknak, hogy a rögzített árfolyam 2014 végéig akár 10-15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-enyhülést is jelenthet majd az érintetteknek. A javaslatot kidolgozó tárca politikusa ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy aki ezt a megoldást választja, annak 2015-től vissza kell fizetnie a különbözetet. A szocialista Simon Gábor úgy véli, 2008-ig nem volt probléma a devizahitelekkel. Szerinte a törvényjavaslat csak rész- és látszatmegoldásokat tartalmaz, és inkább a fizetőképes devizahiteleseknek segít.

Török László
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Medgyessy-kormány első intézkedéseiben teremtette meg a devizaalapú hitelezés feltételeit. Ez alapján mennyire korrekt bírálni a kabinet mentőcsomagját?
– Ha már ennyire visszatekintünk a múltba, akkor meg kell jegyezni, hogy a probléma forrása az első Orbán-kormány idejére datálódik, amikor kormányrendeletben megteremtették a devizahitelezés alapjait. Ehhez hozzájött az, hogy a Járai Zsigmond vezette jegybank mesterségesen erős árfolyamon tartotta a forintot. Az akkori forint alapon folyó állami kamattámogatással működő rendszer egyébként éves szinten 250 milliárdos költségvetési terhet jelentett. A rendszer arra ösztökélt, hogy minél több hitelt vegyenek fel az emberek, hiszen kamattámogatásról volt szó. Ezt meg kellett szüntetni.
– A devizahitelezés mára százezreket juttatott tarthatatlan helyzetbe.
– Itt ugyanakkor az állami kezességvállalás helyett már a bankoknál jelent meg a kockázat. A világválságig egyébként nem volt probléma ezzel a modellel, sőt, a krízis után újra normalizálódott a törlesztőrészletek mértéke, A 2010-es kormányváltásig jó volt az árfolyam. Szijjártó Péter és Kósa Lajos nyilatkozatai után – amelyben hazánk gazdasági helyzetét Görögországéhoz hasonlították – értékelték le a forintot. A kormányváltás óta öszszességében 917 milliárdos árfolyamveszteséget szenvedtek el a hitelesek.
– Mi a bajuk a kormány törvényjavaslatával?
– A szándékkal egyetértünk, az eredeti ötpontos javaslatcsomagból azonban fontos elemek elvesztek, mire az Országgyűlés elé került a jogszabály, amely csak a rögzített árfolyamra koncentrál.
– Mit hiányolnak?
– A nemzeti eszközkezelőről vagy a kamattámogatásról nincsen szó például a törvényben. Az MSZP javasolta a magáncsőd intézményének jogszabályba vételét is. A benyújtott törvényjavaslat inkább a fizetőképes devizahiteleseknek segít, miközben sok ember már elvesztette a lakását.
– A rögzített árfolyam azokon is segít, akiknek pár ezer forintos havi törlesztési problémáik vannak.
– Ez így van, de 2014 után nekik az MNB kalkulációi szerint a mostanihoz képest hét, a csökkentett törlesztéshez képest 30 százalékkal növekedik majd a törlesztő részletük.
– Rogán Antal szerint 15 százaléknál nagyobb törlesztőrészlet-emelkedés tiltva lesz 2014 után is. A gyűjtőszámlán felhalmozódó, a piaci és a rögzített árfolyam közötti különbségért pedig az állam kezességet vállal.
– Nem azt mondjuk, hogy a jogszabály minden eleme rossz, hanem azt, hogy az egész törvény rész- és látszatmegoldásokat tartalmaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.