Mérsékelt javulás

Szerény erősödéssel fejezte be a tegnapi napot a Budapesti Értéktőzsde fő indexe, a vezető részvények az OTP kivételével drágultak. A befektetői hangulattól függő hazai fizetőeszköz viszont komoly árfolyamveszteséget szenvedett a svájci frankkal szemben.

Munkatársunktól
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 88,01 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 22 867,24 ponton fejezte be a kereskedést tegnap. A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Az OTP-papírok ára 0,28 százalékkal, 6030 forintra csökkent, forgalmuk 6,3 milliárd forintot tett ki. A Mol alig 1,9 milliárdos forgalomban 140 forinttal, 0,62 százalékkal, 22 800 forintra erősödött. A Magyar Telekom árfolyama 0,74 százalékkal, 545 forintra nőtt. A Richter-papírok ára 0,86 százalékkal, 35 810 forintra emelkedett.
Alacsony forgalom mellett zajló, érdektelen kereskedési napként jellemezte a csütörtöki eseményeket Sőre Balázs. A Buda-Cash elemzője szerint iránykeresés zajlott a tőzsdén, és ez nemcsak az itthoni börzét jellemezte, hanem az európai piacokat is. A német tőzsde délután egyszázalékos mínuszban állt, a budapesti pedig sokáig egyszázalékos emelkedést mutatott, de zárásra az OTP visszaesése miatt a mutató is lejtőre került. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint a befektetők a devizapiaci fejleményekre koncentrálnak, és ennek változásától teszik függővé részvénypiaci tranzakcióikat.
Ennek megfelelően az euróövezettel szembeni befektetői bizalom függvényében alakult a forint árfolyama is. Lapzártakor a közös európai fizetőeszközt 269,70 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a szerda délutáni 270,52 forinttal. 270 feletti jegyzéseken utoljára március közepén állt az euró. A dollárt 191,51 forinton jegyezték. Nagyot gyengült viszont nemzeti fizetőeszközünk a svájci frankkal és a jennel szemben. A svájci frankot késő délután 220,64 forinton jegyezték az előző napi 219,97 forint után. A svájci frank a délutáni órákban új történelmi csúcsára drágult az euróval szemben is. A befektetők hangulatát ismét a görögországi hírek rontották el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.