Nagyra nőtt kis röplabdás falu

Radványi Benedek
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok apró településen jártam már, az egyik szülöttjéről, a másik templomáról híres, s van, ahol a sörivóbajnokra büszkék. Dág, ez a 960 lelkes, a Pilis és a Gerecse vonulatai között húzódó település másról nevezetes. Megbecsült ember itt is akad Oszuska Miklós és fia, Zoltán személyében, de az épületek közül a sportcsarnok vonzza a legtöbb érdeklődőt, s ami a legfontosabb: a fiatalok kocsmázás és számítógépezés helyett röplabdáznak.
A történet 1947-ben kezdődött. Ekkor került Dágra egy fiatal pedagógus, Oszuska Miklós, aki a helyi salakos pályán kezdte röplabdázni tanítani a gyermekeket. Nem véletlen, hogy a dági iskola tornaterme épp röplabdapálya méretű lett. Művét fia, a Tatára költözött Zoltán folytatta, aki tatabányai játékosokból édesapja tiszteletére hozta létre a Dági KSE-t. Hol a megyeszékhelyen, hol a közeli Sárisápon játszottak, mígnem az építőiparral foglalkozó vállalkozó 2000-ben egy modern sportcsarnokkal ajándékozta meg a falut, amelynek építésekor arra is figyeltek, hogy a parketta alatt kifejezetten röplabdázáshoz alkalmas kavicsréteg legyen. A falu magáénak érezte a csapatot, még ha annak tagjai egytől egyig tatabányaiak voltak is, köztük magával Oszuska Zoltánnal és két fiával. Volt miért: a megyei sikerek után legnagyobb eredményük az NB I kiemelt csoportjában elért negyedik helyezés volt 2008-ban.
Ez az esztendő azonban másról is nevezetes Dágon, ekkor indult ugyanis az utánpótlás-nevelés. A néhány évvel korábban idekerült fiatal testnevelő tanár, Kiss Kálmán ma már négy fiúcsapatot, plusz egy kislányokból álló együttest irányít, hétköznaponként fél háromtól fél kilencig edzéseket vezet a helyi csarnokban. „Birkózók között válogatott kerettag voltam, Esztergomban rögbiztem, de sohasem röplabdáztam, a falu vitt ebbe bele – meséli az edző. – A helyi általános iskolába járó száz gyerek közül hatvan igazolt játékos, tavaly az országos gyermekbajnokságban a Dág I néven szereplő tatabányai utánpótlás és mi, a Dág II negyedik, illetve ötödik helyezést értünk el. Vannak tehát eredményeink is, de amikor a gyerekek megkezdik felsőfokú tanulmányaikat, tehetősebb csapatok sokszor leigazolják őket. A felnőttbajnokság első nyolc helyezettje közül szinte mindegyikben játszik korábbi dági játékos.”
A faluban – ahol mára már a röplabda az egyetlen sport, ami él – igazi társadalmi esemény a meccsre járás. Látogatásom napján az NB II-es juniorbajnokság négyes döntőjét rendezték, a kupáért az Eger csapatával mérkőztek meg a húsz év körüli fiúk. A kezdésre a falu apraja-nagyja összegyűlt. Az aranyérmet szoros küzdelemben végül az Eger nyerte, a tavalyhoz hasonlóan második helyen végzett játékosokat kérdezgetve kiderült, azon túl, hogy sokat jelent nekik a helyiek szurkolása, az sem mindegy, hogy a pályán nem egy ismeretlent, hanem például Erzsi néni fiát látják.
Az utánpótlásedző, Kiss Kálmán – csakúgy, mint bárki más a klubnál – egyetlen fillért sem kap szolgálatáért. „Ha megnézem, hogy hatvan gyerek mennyit fejlődik, már megérte. Ez a falu jó irányba indult el, nincs egyetlen túlsúlyos gyerek sem, szorgalmasak, nem a számítógép előtt töltik az idejüket.” És hogy akkor miből él a dági röplabda? A munkából sokan részt vállalnak, de a pénzügyi hátteret Oszuska Zoltán adja, aki az általa építtetett csarnokot édesapjáról nevezte el. „45 éve igazoltam a klubhoz, s azzal együtt, hogy nem lakom ott, nagyon szeretem Dágot és a röplabdát. Nincs ebben gazdasági megfontolás, könnyebben tudna érvényesülni a csapat, ha más néven futna, és máshol lenne a csarnok, de a felnőttgárdában játszó tatabányai játékosok örömmel utazzák le ezt az ötven kilométert is. Jó a közönség, jó a közösség” – mondta megkeresésemre Oszuska Zoltán.
Tehát van még feljebb is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.