Napok kérdése Mladics hágai útja

Tudósítóinktól
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan ma vagy holnap Hágába szállítják Ratko Mladics vádlottat, akit csütörtökön fogtak el a szerb hatóságok lázárföldi rokonainál. A pontos időt biztonsági okokból természetesen titokban tartják.
A radikális párt tegnap esti belgrádi tüntetése összecsapásokba torkollott a kivezényelt több ezer rohamrendőrrel – írta a szerb fővárosból kiküldött tudósítónk, György Zsombor. A tüntetők provokálták a rendőröket, akik aztán módszeresen kiszorították őket a városközpontból, melyet azonban közben jócskán feldúltak. A megmozduláson mintegy tízezren vettek részt, kinyilvánítva, hogy készek megvédeni Mladicsot, akit véleményük szerint Tadics elnök az uniós csatlakozásért adott fel.
Mladics letartóztatása nem marad következmények nélkül a szerb politikai erőviszonyokra nézve. A jósolt nagy politikai megrázkódtatások azonban nem következtek be, de – mint Rasim Ljajic miniszter fogalmazott – Mladicsért a demokraták és partnereik a választások elvesztésével fizetnek. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy egyébként sem kecsegtettek győzelemmel a közvélemény-kutatások.
A WikiLeaks által közzétett adatok szerint a szerb hatóságok 2006 óta pontosan tudták, hol rejtőzködik Ratko Mladics – írja a Jutarnji list horvát lap. E forrás szerint 2009-től azonban őszintének tűnik a politikai szándék, hogy kiszolgáltassák Mladicsot, de akkor állítólag már nem ismerték tartózkodási helyét.
Olyan információk is napvilágot láttak, hogy a férfit pecsétgyűrűje buktatta le. Ezt látta meg egy rendőrségi informátor, aki nyomra vezetette a hatóságokat. Olyan vélemény is van, melyek szerint a rajtaütés megrendezett volt, azt a Nyugat és Szerbia közötti egyezkedések előzték meg; Mladicsnak megígérték családja védelmét, ezért nem tanúsított ellenállást.
A bírákat kijelölték, s már azt is tudni, hogy néz ki Mladics scheveningeni cellája. Három bíró alkotja a tanácsot: a német Christoph Flügge, a holland Alphonse Orie és a dél-afrikai Bakone Moloto. A főbíró Flügge lesz, ami azért váltott ki meglepetést, mert annak idején kivételezték a Karadzsics-perben, miután a srebrenicai vérengzést nem tartotta népirtásnak. Most mégis ő vezényli majd le a Mladics-pert. A per alatt a vádlottat egy tíz négyzetméteres cellában tartják majd fogva. A bútorzatot egy ágy, egy fémszekrény, szék, asztal és egy tévékészülék képezi.
Ami a főbírót illeti, a hatvanhárom éves Flügge 1989-től a berlini szenátus büntetés-végrehajtási részlegét vezette, de államügyészként és bíróként is tevékenykedett. Ban ki-Moon, az ENSZ főtitkára, 2008-ban nevezte ki a volt Jugoszláviában lezajlott háborús bűnök feldolgozására alakult büntetőtörvényszék tagjának. Azon bírák közé tartozott, akik ez év februárjában huszonhét évi börtönbüntetést szabtak ki a volt szerb rendőrfőparancsnokra és helyettes belügyminiszterre, Vlasztimir Dzsordzsevicsre, a Koszovóból elüldözött nyolcszázezer albán miatt. A szociáldemokrata pártkönyvvel rendelkező jogász a büntetés-végrehajtás kimondott specialistája. A Mladics-per pályafutása legkényesebb feladatának ígérkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.