Nem a luxusberuházásra

Energetikai függetlenségünk növelése érdekében van szükség a Mol-részvények visszavásárlására – erről beszélt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnapi bizottsági meghallgatásán. Bejelentette, hogy jövő héten aláírják a Nabucco földgázvezeték megépítéséről szóló szerződést.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol-részvénycsomag visszaszerzése a kulcselem azon intézkedések körében, amiket a kormány az elmúlt egy évben hozott hazánk energetikai függetlensége érdekében – erről beszélt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának tegnapi ülésén. A tárcavezető a Mol-ügyletet nem tekinti luxusberuházásnak, ez a lépés ugyanis az ország vagyonát növeli. Fellegi Tamás arra is kitért, hogy folyamatban van a hiteles vagyonmérleg kialakítása. E téren az egyik legnehezebb helyzetet örökölte elődjeitől a kormány. Bejelentette, hogy a Nabucco földgázvezeték megépítéséről szóló támogatói szerződést jövő héten írják alá Törökországban. Képviselői kérdésre válaszolva a fejlesztési miniszter megjegyezte, azért látják el csak most kézjegyükkel a dokumentumot, mert az „a nemzeti érdeket eddig védte kellő mértékben”.
– Mostanra sikerült az összes PPP-szerződést (a magán- és a közszféra együttműködésével létrejövő beruházásokat) áttekinteni – mutatott rá a tárcavezető. Az eddigiek alapján – mint mondta – jól látható, hogy „arcpirítóan” hiányzik a kockázatközösség: az esetek zömében az állam vállal minden terhet, miközben a privát társaságok többszörös haszonra tesznek szert. A jövendő generációk tehermentesítése érdekében az állam megpróbálja kivásárolni a szerződések egy részét, továbbá jogilag vizsgálják a megkötött megállapodásokat, akár büntetőfeljelentést is tehetnek. A tárcavezető megjegyezte, hogy még júliusban a parlament elé kerül az új közbeszerzési törvény, amely átláthatóbbá, egyszerűbbé és olcsóbbá teszi ezeket az eljárásokat.
– A Mol-részvényeket az állam a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) lehívott, de fel nem használt hitelrészletből finanszírozná – erősítette meg a Magyar Nemzet kérdésére Fellegi Tamás. Irina Ivascsenko, a valutaalap itteni képviseletének vezetője múlt héten több alkalommal is azt nyilatkozta, hogy nem köthető össze egymással az olajipari papírok visszavásárlása és az IMF-hitel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.