Nem büntetik Damaszkuszt

Mégsem fordulnak a világ nagyhatalmai az ENSZ Biztonsági Tanácsához Szíria ügyében, csupán további lépéseket vesznek fontolóra, amennyiben a szíriai kormányzat nem tesz eleget felszólításuknak – derül ki a franciaországi Deauville-ban tanácskozó G8-csoport állam- és kormányfőinek határozattervezetéből.

Munkatársunktól
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elborzasztónak minősítik a békés tüntetők meggyilkolását, s az erőszak alkalmazásának azonnali beszüntetését követelik Damaszkusztól a világ iparilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő G8-csoport. Megfigyelők szerint egyelőre azért nem fordulnak az ENSZ BT-hez, mert a tanácsban Moszkva feltehetőleg megvétózná a szigorúbb szankciók bevezetését Szíria ellen.
Líbia esetében az Egyesült Államok és Franciaország elkötelezett abban, hogy „befejezzék a munkát” – erről Barack Obama nyilatkozott a G8-csúcson, miután tárgyalt Nicolas Sarkozy francia államfővel. Az amerikai elnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint Kadhafi ezredesnek távoznia kell a hatalomból, más alternatíva nem létezik. Oroszország is úgy gondolja, hogy a líbiai vezető elvesztette legitimitását, s Moszkva kész közvetíteni, hogy segítse távozását a hatalomból – közölte tegnap Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. A Kommerszant című orosz lap előzőleg megírta, hogy a Nyugat közvetítésre kérte fel Moszkvát Líbia ügyében: azt akarja, hogy Moszkva bírja rá a távozásra Kadhafit, akinek ennek fejében készek megóvni az életét. Sarkozy azonban csak azt ismerte el, a Nyugatnak szüksége van Medvegyevre, de nem erősítette meg, hogy közvetítésre kérte fel Moszkvát Kadhafi távozása érdekében. A G8 nevében Sarkozy egy 40 milliárd dolláros csomagot ajánlott fel az új arab demokráciák támogatására – közölte Dzsalul Ajed tunéziai pénzügyminiszter, aki tunéziai és egyiptomi politikusok mellett meghívást kapott Deauville-ba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.