„Nem ellenfél a Nabucco”

A következő öt évben nem látok esélyt arra, hogy a gázárak elszakadjanak az olajártól – mondta Alekszej Miller, a Gazprom igazgatóságának elnöke egy szűk körű sajtóbeszélgetésen Prágában. Kitért arra is, hogy még idén kiderülhet a Déli Áramlat gázvezeték pontos útvonala, mert az egyes országokban már elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok.<br />

Dékány Lóránt
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindegy, hogy milyen partnerországról beszélünk, mindenhol azt mondják, hogy náluk a legdrágább a földgáz. Olyan ország képviselőivel még nem találkoztam, akik azt mondták volna, náluk a legolcsóbb a fűtőanyag – mondta Alekszej Miller, a Gazprom igazgatóságának elnöke egy szűk körű sajtóbeszélgetésen Prágában. A várható árakkal kapcsolatban kijelentette: a júliusi gáztarifák nem megállapodástól függenek, hanem a kőolaj árfolyamától – ezt ugyanis kilenc hónapos csúszással követi a földgáz árazása. – A gáztőzsdéken csak rövid időre lehet fűtőanyagot vásárolni. Ez azonban olyan üzletág, ahol több tíz milliárd dolláros beruházásokra van szükség, emiatt hosszú távú megállapodások kellenek. Ha a gázár elválna az olajártól, áldozatul eshetne a piaci spekulációnak. Az olajárhoz rögzített árazás teszi kiszámíthatóvá, mennyibe a kerül a földgáz, és ez a legfontosabb a fogyasztóknak. Nem látom az esélyét, hogy a következő öt évben a gázárak elszakadjanak az olajárfolyamtól – fejtette ki Miller.
A Gazprom elnöke kitért az Európai Unió által támogatott Nabucco gázvezetékre is, amelyet bevallása szerint sosem kezeltek ellenfélként, mivel más a célja, mint az általuk tervezett Déli Áramlatnak. Előbbi a gázforrások, utóbbi a szállítási útvonalak diverzifikálására szolgál. – Nemrég a Nabuccót építő konzorcium képviselői bejelentették: két évet fog csúszni a tervezett 2015-höz képest a vezeték átadása. – Szerintem ez optimista becslés – húzta alá Alekszej Miller. Hozzáfűzte, ezzel szemben a Déli Áramlatnál minden további munkafázist lebontottak hónapról hónapra, vagyis minden érintett tudja, mi a feladata. – Mostanra az összes Déli Áramlatban érintett országban elkészült a helyi megvalósíthatósági tanulmány. Augusztusban elkezdődik a közös tanulmány kidolgozása – jelentette ki, megjegyezve, ez adja majd meg a pontos útvonalat, hogy melyik országban hol lép be és ki a vezeték, valamint hogy pontosan mennyibe fog kerülni az építés. – Az előzetes becsléseink alapján összesen 15,5 milliárd euróba kerül a Déli Áramlat, amiből 10 milliárdot a vezeték Fekete-tenger alatti része tesz ki, s nincs gond a beruházás finanszírozásával – fogalmazott Miller.
– A Gazprom támogatja, hogy Európában föld alatti gáztárolók épüljenek, egyúttal érdekelt is ebben közös vállalkozásokon keresztül – tette hozzá az óriásvállalat elnöke. A vállalat célja szavai alapján az, hogy minimum a kontinensre exportált földgázmennyiség öt százalékának megfelelő fűtőanyagot tároljanak európai országokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.