Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál

D. Horváth Gábor
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész közép-európai térség iránt megnőtt az érdeklődés a külföldi befektetők részéről. Úgy tűnik, a gazdasági válság lecseng, így jók a hazai gazdasági kilátások ebből a szempontból, mondta Bod Péter Ákos a Magyar Rádióban csütörtökön a Déli krónika című műsornak. A műsorvezető hozzátette, hogy nemcsak nagy multicégek, de kisebb külföldi vállalkozások is megjelenhetnek Magyarországon. Az „örömhírt” ismertetve a riporter arra is megkérte a közgazdászt, hogy személyesen is részletezze a dolgot, azt, hogy vajon van-e az esély arra, hogy a következő pár évben, vagy akár már az idén jelentős számban hazánkba csábítsuk ezeket a befektetőket. Bod Péter Ákos ezt válaszolta: „hogyne, jók a kilátások, mert a gazdasági válság lecsengésével újraindultak a befektetési és felvásárlási (!) tevékenységek, most az egész térség iránt van egyfajta érdeklődés, és azt gondolom, hogy nem is szabad kimaradni a folyamatból, mert később nagy gondot okozna”. A külföldiek támogatását vele szemben elhibázottnak tartó, s helyette inkább a magyar kis- és középvállalkozások állami támogatása mellett érvelő közgazdász, Róna Péter felvetését pedig így értékelte Bod Péter Ákos: „Egyáltalán nem látom azt, hogy vagy-vagy lenne. A legtöbb esetben az egyik sikeres beruházás néha két-három év múlva egy további hullámot von maga után, és abba a második hullámba már könnyebb bekapcsolódni, mint az elsőbe, tehát némi türelem is kell ahhoz, hogy megjelenjenek az eredmények.”
Ha Bod Péter Ákos megszólal, akkor annak súlya van, hiszen ő egy ikonikus alak a jobboldalon. Köztiszteletben álló közgazdász. Volt ipari miniszter, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (OECD) igazgatótanácsának tagja, miniszterelnök-jelölt, tanszékvezető egyetemi tanára a Corvinus egyetemnek, alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaságnak stb. Ám legyen akár, mint nemzeti intézményeink egykori, esetleg leendő vezetője, okkal remélhető, hogy szavait senki sem veszi komolyan. S ha nem hinne a kitűnő Róna Péter közgazdásznak, aki a szerint a támogatásokat a hazai vállalkozóknak kell adni, hogy a haszon az országban maradjon, idemásolom Fazekas Sándornak ugyan a saját területéről, de mindenképpen a témára vonatkozó mondatait, amelyeket az agrárminiszter az InfoRádiónak nyilatkozott a minap. Bod Péter Ákos ideáival szemben ugyanis üdítően tükrözik a valóságot. „A fő cél, hogy a magyar vidék versenyképes legyen más országok vidékeivel. Ausztriában vagy Németországban, aki vidéken él, az nem valami elmaradott, elhanyagolt státust jelent, hanem örömmel költöznek ki a nagyvárosokból az emberek a jól ápolt falvakba. Megélhetés kell ehhez, erős helyi közösségek, amelyek összefüggenek, mert a helyi közösség akkor erős, ha a gazdaságuk is stabil. Ehhez olyan családi gazdaságok kellenek, ahol megvan a generációk folytonossága. Tudják azt, hogy a generáció tagjai összegyűjtenek bizonyos mennyiségű földet és gépeket, vagyont, kialakítanak egy birtokot, s tudják, hogy ebből megél a gyerek, az unoka, s nem valami bérmunkásként valami hatalmas latifundiumnál, akiket hetente le lehet cserélni. Hanem érzi, hogy övé a település, a közösség, az, amit a család összegyűjtött hosszú évek alatt. Ez egy európai modell, amiből származik a termelési oldal is. Hiszen a jó minőségű, magas áron eladható, exportra vagy a belföldi fogyasztásra és a turizmusra szánt termékeket ebből a közegből várjuk. (…) A vidék tragikus népesedési állapotban van, csak akkor bízhatunk abban, hogy új vállalkozók, fiatal gazdák falun, illetve a vidéki városokban maradnak, ha ehhez az állam is jó néhány feltételt odarendel. Földet, hosszú távú hitelt, támogatást és egyfajta biztonságot. Hiszen aki az agráriumot választja, az nem egy vagy két évre kötelezi el magát. (…) A fejekben legyen rend! (…) Ha valaki lát egy ilyen sukorói ügyet, akkor látszik, hogy milyen ellentmondó adatok keringenek. (…) A földmoratórium lejárta után számomra rokonszenvesek azok a nyugat-európai megoldások, ahol a helyben lakó gazdát részesítik előnyben a földvásárlásoknál, ahol különböző helyi önszerveződő közösségeknek van beleszólása abba, hogy egy adott település határán belül előjogai vannak a helyben lakó szomszédoknak. A spekulánsokat távol kell tartani.”
Nem folytatom, érdemes a műsort meghallgatni. Megkockáztatom, hogy az sem ártana, ha Fazekas Sándor tartana néhány kurzust a Magyar Közgazdasági Társaság tekintélyes tagjainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.