Orbán rendet vár a rendvédelmiektől

Orbán Viktor elvárja a rendvédelmi dolgozóktól, hogy semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók oldalára. A kormányfővel való egyeztetés után a szakszervezetek üdvözölték, hogy az alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvényi változások és az új hivatásosi életpályamodell kidolgozásába bevonják őket. Egyes érdekvédelmi szervezetek bár demonstrációt szerveznek a nyugdíjkedvezmények hétfőn elfogadott változásai miatt, a „bohócforradalmat” nem támogatják.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MSZP: Schmitt ne írja alá. Az MSZP bejelentette, ha a kormány nem helyezi hatályon kívül hétfőn megszavazott alkotmánymódosítást, Schmitt Pál köztársasági elnököt kérik fel arra, hogy ne „fogadja el” a jogszabályt. A Jobbik a szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy a rendvédelmi dolgozóknak is legyen sztrájkjoguk. Az LMP az érintettek bevonásával kialakított megoldásokat, biztonságot jelentő életpályamodellt, illetve a megígért bérfejlesztés betartását várja el a kormánytól.


A kormányfő tegnap újra fogadta a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőit. A találkozó után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte, Orbán Viktor világossá tette az érdekvédők előtt: elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között álljanak a rend oldalán, biztosítsák annak fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók oldalára. A rendvédelmiek és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmiek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik. Egy oldalon állnak abban is, hogy az elmúlt nyolc év hibáinak kijavítása területén együttműködésre van szükség, mert az elmúlt nyolc év elhibázott gazdasági döntései a nyugdíjrendszert is a csőd szélére sodorták, a nyugdíjrendszer megmentése pedig mindenkinek érdeke. – Egy oldalon állunk azért is, mert mindkettőnknek az a célunk, hogy a rendvédelmi dolgozók jobb, méltóbb körülmények között és jobb megbecsüléssel, illetve fizetéssel végezhessék a munkájukat – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Tájékoztatása szerint a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos jogalkotási munka a nyárra tehető, a parlamenti döntések pedig ennek megfelelően ősszel várhatók – már a szociális konzultáció eredményének az ismeretében. A cél az, hogy az új hivatásos életpályamodell legfontosabb elemei az új nyugdíjrendszer hatálybalépésekor, január 1-jén életbe tudjanak lépni. Ennek érdekében Pintér Sándor belügyminiszter folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításáról, a tervek szerint szeptember közepéig zárnák le az egyeztetéseket.
A miniszterelnöki találkozó után Powell Pál előrelépésnek nevezte, hogy a már nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók esetében az önkéntesség elve érvényesül, azaz maguk dönthetik el, visszatérnek-e az állományba.
A Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke ugyanakkor kifogásolta, hogy a nyugdíjban maradó 57 év alatti egykori rendvédelmi dolgozók 16 százalékos adójáról nem mondott le a kormány. Bár a szakszervezetek továbbra sem tudják elfogadni, illetve tudomásul venni a nyugdíjkedvezmények változásait, azt üdvözölték, hogy az alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvényi változások és az új életpályamodell kidolgozásába bevonják őket – a kormányfővel való találkozótól ugyanis ezt várták. Powell hangsúlyozta, ha bármilyen formában tiltakoznak is, azt fegyelmezetten, a törvények betartásával teszik majd. A Független Rendőr Szakszervezet és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete be is jelentette, demonstrációkra készülnek. Azt azonban egyértelművé tették, hogy nem az úgynevezett „bohócforradalom” keretén belül akarnak tiltakozni. Tegnap félpályás útlezárást tartott a Békés megyei nyugdíjas rendvédelmi dolgozók mintegy negyven- fős csoportja a gyulai határátkelőhely előtt. A Mozdonyvezetők Szakszervezete csütörtökön, a Parlament előtt demonstrál a korkedvezményes nyugdíjért, szerintük a hatvan év közeli és azon felüli mozdonyvezetőknek alig van esélyük megfelelni az egyre szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek. Szijjártó Péter szerint a mozdonyvezetők által felvetett kérdések nagyon fontosak, ezért is szerepelnek ilyen kérdések a szociális konzultációban, amelynek végéig nem születnek döntések az érintett területeken.

Támogatás nélkül. Orbán Viktor egy kijelentésére utalva „Bohócforradalom” elnevezéssel, „békés” demonstrációt hirdetett jövő hét csütörtökre Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Állításuk szerint magánemberként, az alkotmányos jogok védelme érdekében szervezik az akciót. Közölték: rendbontás esetén feloszlatják a demonstrációt, ha pedig a jelenlévők nem engedelmeskednek ennek, akkor azt a rendőrségnek jelzik, ettől kezdve viszont „nem vállalják a felelősséget az ott lévőkért”. A többi rendvédelmi szakszervezet nem támogatja az akciót, de a Századvég felmérése szerint a társadalom sem. Eszerint ugyanis a megkérdezettek 69 százaléka mondta azt, hogy annak igazságtalansága miatt változtatni kellene a jelenlegi rendszeren. Sőt, még a magukat baloldalinak vallók körében is azok voltak többségben, akik változtatnának a hatályos nyugdíjszabályokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.