Ötvenhárommillió eurós játszma

A számok azt sugallják, hogy két egyenrangú fél csap ma össze a labdarúgó Bajnokok Ligája londoni döntőjében (Wembley-stadion, 20.45.) A Barcelonát és a Manchester Unitedot persze másképp szokás manapság jellemezni: a földkerekség két legjobb csapata. A finálé párosítása tehát igazságos, reméljük, ezenfelül izgalmas és látványos is lesz, amelyen, ne feledjük, magyar szereplő is porondra lép: Kassai Viktor bíráskodik.

Munkatársunktól
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Út a döntőig
Manchester United. C csoport: MU–Rangers 0-0, Valencia–MU 0-1, MU–Bursaspor 1-0, Bursaspor–MU 0-3, Rangers–MU 0-1, MU–Valencia 1-1, a végeredmény: 1. MU 14 pont, 2. Valencia 11, 3. Rangers 6, 4. Bursaspor 1; nyolcaddöntő: Marseille–MU 0-0, MU–Marseille 2-1; negyeddöntő: Chelsea–MU 0-1, MU–Chelsea 2-1; elődöntő: Schalke–MU 0-2, MU–Schalke 4-1.
Barcelona. D csoport: Barcelona–Panathinaikosz 5-1, Kazany–Barcelona 1-1, Barcelona–Köbenhavn 2-0, Köbenhavn–Barcelona 1-1, Panathinaikosz–Barcelona 0-3, Barcelona–Kazany 2-0, a végén: 1. Barcelona 14, 2. Köbenhavn 10, 3. Kazany 6, 4. Panathinaikosz 2; nyolcaddöntő: Arsenal–Barcelona 2-1, Barcelona–Arsenal 3-1; negyeddöntő: Barcelona–Sahtar 5-1, Sahtar–Barcelona 0-1; elődöntő: Real Madrid–Barcelona 0-2, Barcelona–Real M. 1-1.


Eddig a Manchester United és a Barcelona is háromszor hódította el a Bajnokok Ligáját (egész pontosan a BL-t kétszer-kétszer, s még a BEK-korszakban is volt mindkettőnek egy-egy sikere). A különböző európai kupákban a két fél korábban tízszer találkozott egymással, négy döntetlen mellett mindkettő háromszor nyert. Mi több, a két gárda összesített BL-gólaránya is megegyezik (303 rúgott, 158 kapott gól), csupán az a különbség, hogy a Manchester ezt 175, a Barcelona 158 mérkőzésen érte el.
Minden egyenlő – vonhatná meg a mérleget egy statisztikus, amiből az is következhet, hogy hosszabbításban, netán büntetőrúgásokkal dől el a találkozó. Ám van egy apró bökkenő: 2009-ben is e két együttes vívta a döntőt, s akkor a Barcelona viszonylag simán, 2-0-ra nyert. A két csapat kerete azóta szinte változatlan, legfeljebb azt érdemes megjegyezni, hogy Cristiano Ronaldónak az volt a búcsúmeccse a Vörös Ördögök mezében, a Barcelonából pedig Eto’o távozott; a két meghatározó helyettes Hernandez, illetve David Villa.
A 2009-es finálé emléke az MU veteránját, Paul Scholest ma is nyomasztja:
– Nem volt valami szép este, és a mérkőzést követő nyár is valahogy nagyon lassan telt el. A Barcelona olyan futballt játszik, amilyenre minden labdarúgó vágyik, de mi is képesek vagyunk egészen magas színvonalon teljesíteni. A mi csapatunk is minőségi játékosokkal van tele. Nem kétséges, a két legjobb csapat jutott be a döntőbe. Mindkettőnknek erőssége a támadás, a gólszerzés, úgyhogy senki sem kívánhatott volna jobb párosítást.
Scholes mellesleg 122. BL-meccsére készül, csak ketten előzik meg ebben a rangsorban: klubtársa, Ryan Giggs 126 fellépéssel, s listavezetőként Raúl 142-vel. Ebben a versenyben a katalánok lemaradnak, hiszen rangidősként Puyol is „csak” a 100. BL-összecsapását játssza ma este. Ám persze nem csupán ezért szerények a spanyolok. Tavaly is a Barcelona volt a sorozat első számú esélyese, ám az elődöntőben alul- maradt az Internazionaléval szemben.
Közhely, hogy a mai futball nem csupán sport, hanem üzlet is, amit az alábbi adatok támasztanak alá. A győztes egy elemzés szerint összesen 126 millió euróval gazdagodik, ami még a Real Madrid mellett a legnagyobb forgalmat lebonyolító Barcelona éves költségvetésének is majdnem az egyharmada. A bevételek a hivatalos díjazásból, a játékosok értéknövekedéséből, valamint a megugró televíziós és médiajogdíjakból adódnak. A pénz nyelvén a döntő tétje 53 millió euró, hiszen a vesztes állítólag ennyivel kaszál kevesebbet. Még ha a lefújás pillanatában erre senki sem gondol. S bármelyik együttes is hagyja el vesztesen a pályát, innen, a magyar futball világából nem szorul sajnálatra.
Várható kezdőcsapatok, Barcelona: Valdes – Alves, Piqué, Puyol, Abidal – Busquets, Xavi, Iniesta – Pedro, Messi, Villa; Manchester United: Van der Sar – Fabio, Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, Carrick, Giggs, Park Dzsi Szung – Rooney, Hernandez.

BL/BEK-örökrangsor. 9 győzelem: Real Madrid, 7: Milan, 5: Liverpool, 4: Bayern München, Ajax, 3: Barcelona, Manchester United, Internazionale, 2: Juventus, Nottingham, Benfica, Porto, 1: Celtic, Hamburg, Steaua Bucuresti, Marseille, Feyenoord, Aston Villa, Eindhoven, Crvena zvezda, Dortmund.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.