Pártszakadás előtt az MSZP?

Az MSZP kettéválása is szóba került a párt programtanácsának legutóbbi ülésén – közölte a Lendvai Ildikó vezette testület egyik tagja, Földes György volt szocialista választmányi elnök. A Századvég kutatása szerint Gyurcsány Ferencet a magukat baloldalinak vallók többsége sem látná szívesen vezető politikai szerepben.

Török László
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasznos lenne-e a párt számára, ha a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció platform támogatói elhagynák az MSZP-t, és új szervezetet hoznának létre? – állítólag ez is téma volt az MSZP programtanácsában. Földes György szerint a jelenleginél tisztább helyzetet eredményezne a pártszakadás, az ugyanis nem tartható fenn tovább, hogy az MSZP platformjai, erős emberei sakkban tartják egymást, és döntően belharcokkal foglalkoznak. A Politikatörténeti Intézet főigazgatója az MTI-nek megerősítette, a programtanácsban is beszélt arról, hogy a belharcoknál mindenképpen jobb, ha békében elválnak egymástól azok, akik egy baloldali demokratikus pártot akarnak csinálni, és azok, akik egy polgári demokrata középpártot. Bár szocialista informátoraink szerint alapvetően a pártért és annak infrastruktúrájáért folyik súlyos személyi konfliktusoktól terhelten a hatalmi harc, a szemben állókat ideológiai alapon is meg lehet különböztetni. Ezek szerint Gyurcsány Ferenc és követői szándékoznak polgári demokrata középpártot szervezni, lehetőleg az MSZP-ből.
*
Az MSZP programtanácsát Lendvai Ildikó korábbi pártelnök vezeti, az üléseken rendszeresen részt vesz Csepeli György szociálpszichológus, Fleck Zoltán jogszociológus, Lakner Zoltán politológus, Niedermüller Péter etnográfus és Simonovits András közgazdász. A testületet tavaly nyáron azért hozták létre, hogy hozzájáruljon a baloldal programjának elvi, ideológiai megalapozásához, és olyan vitaanyagot készítsen, amely a baloldal legfontosabb társadalompolitikai teendőinek irányait foglalja össze.
A tanácskozáson történtekről Gréczy Zsolt számolt be először. Gyurcsány volt miniszterelnöki tanácsadója szerint a megbeszélésen részt vett a Policy Solution politikai elemző és politikai kommunikációs tanácsadó intézet két munkatársa is. Gréczyt úgy tájékoztatták, hogy amíg Lakner Zoltán és a Policy Solutions munkatársai „erősen antigyurcsányista felhangot” megütve a pártelnökség véleményét artikulálták, addig Bayer József politológus, Niedermüller Péter és Lendvai Ildikó mérsékelni kívánta a szakítás mellett érvelők álláspontját. Utóbbiak állítólag kifejtették, hogy a szakadás két, nagyjából 10-15 százalékos támogatottságú pártot eredményezne, közülük az MSZP lenne az erősebb, de a baloldal egy ilyen forgatókönyv beteljesülése esetén szavazatokat is veszítene. Gréczy szerint Földes amellett is érvelt, hogy az MSZP infrastruktúrájának húsz százalékát adnák át az új Gyurcsány-féle pártnak.
A történteket Facebook-oldalán kommentálta a volt kormányfő is, felvetve, hogy Lakner és a Policy Solutions független elemzői igazából pártpropagandisták. Gyurcsány „álnaiv kérdéseiben” megjegyezte azt is, hogy a programtanács valójában nem is stratégiai kérdésekről, hanem az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform elleni forgatókönyvekről tárgyal.
Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja érdeklődésünkre úgy vélte, a belső vitákat a jövő hét végi kongresszuson le fogják zárni, a párt legfelső döntéshozó testülete által elfogadott többségi véleményhez mindenkinek csatlakoznia kell. – Aki az itt elfogadott hivatalos állásponttal szembe megy, az ellen etikai eljárást kell kezdeményezni, amely végső soron kizárást is eredményezhet. – Eddig tűrtünk, de eddig és ne tovább – jelentette ki a politikus. Szanyi kérdésünkre közölte, a kongresszust jelen állás szerint zárt ajtók mögött tartják, bár elképzelhető, hogy Mesterházy Attila megnyitó beszéde sajtónyilvános lesz. Az elnökségi tag a várható kongresszusi hangulatról annyit mondott, a taggyűléseken tanácskozásokon szerzett tapasztalatai alapján mindenki azon a véleményen van, hogy „hisztinek helye nincs”.
A Századvég Alapítvány felmérése szerint a közvélemény nem fogadja jól Gyurcsány politikai aktivizálódását. Az intézet közölte, szétesés, dezintegrálódás fenyegeti a politikai baloldalt az exminiszterelnök visszatérése kapcsán. A kutatás tanúsága szerint a választókorúak 55 százaléka semmilyen politikai szerepben nem látná szívesen az aktív nyilvánossághoz nemrég visszatért volt kormányfőt. A magukat baloldalinak tekintő választók körülbelül negyede (26 százaléka) van ezen a véleményen, míg a középen álló, magukat semlegesnek tekintő választók körében ez az arány négy százalék. A volt miniszterelnök tudtával létrejött Demokrata Pártról az emberek többsége azt gondolja, az megsemmisítheti a politikai baloldalt. A teljes népesség négy százaléka szavazna a pártra, ha azt Gyurcsány vezetné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.