Rajzanak a kérészek az Alsó-Tiszán

Hírösszefoglaló
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napsütéses, meleg időnek köszönhetően több helyen is elkezdődött a kérészek rajzása a Tisza alsó szakaszán – jelentette a távirati iroda. A kérészekhez tartozó nagy méretű (8-12 centiméter hosszú) tiszavirág (Polingenia longicauda), amely napjainkban már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él, a napnyugta előtti órában Mindszentnél és a folyó országhatárhoz közeli részén is megfigyelhető.
A párosodás után a megtermékenyített tiszavirágpeték lesülylyednek a mederfenékre, a kikelő lárvák pedig befúrják magukat a meder falába, s a víz felé nyitott vájatban élnek három évig egymáshoz közel, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Három év után június elején előbújnak üregükből és a víz felszínére emelkednek, majd megkezdik rajzásukat. Elsősorban az agyagos partszakaszokat kedvelik, ezeken a rajzás idején jól megfigyelhetők a lárvák felszínre merőlegesen futó járatai. A rovarok előbukkanását a vájatok szájánál várják a békák, de lesben állnak a ragadozóhalak és több madárfajta is.
Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja a petéit, majd párja sorsára jut. Mindez néhány óra alatt játszódik le, s a rövid folyamat az átalakulás, a fajfenntartás, a halál és a továbbélés drámai megnyilvánulása. A víz felszínét beborítják a tiszavirágtetemek, amelyeket a folyó lassan sodor magával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.